Menu

Chili con carne na ciemnym piwie ze świeżą kolendrą

Chili con carne na ciemnym piwie ze świeżą kolendrą Chili con carne na ciemnym piwie ze świeżą kolendrą

Składniki:

  • na chili:
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 250 g mielonej wołowiny (np. antrykotu)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała zielona papryka
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki białej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml ciemnego piwa
  • 5 łyżek dobrej zaparzonej kawy
  • 20 g gorzkiej czekolady
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/4 szklanki ketchupu
  • 1 kostka ekologicznego bulionu warzywnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • łyżeczka mielonej kolendry(nasion)
  • 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki mielonego chili
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • dużo świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • odrobina oleju
  • dodatkowo:
  • 2 małe dojrzałe awokado
  • ryż jaśminowy lub inny ulubiony
  • kwaśna śmietana 18% lub 12%

  

Sposób przyrządzenia:

Rozgrzewamy głęboką patelnię z odrobiną oleju. Dodajemy pokrojoną cebulę oraz papryki i nieprzerwanie mieszając dusimy na niewielkim ogniu do miękkości (około dziesięć minut). Następnie dorzucamy czosnek, chili i sypkie przyprawy. Po kilku minutach smażenia wlewamy piwo, kawę, pomidory z puszki (razem z sokiem), koncentrat, ketchup, sos sojowy, miód i syrop klonowy, dodajemy także kostkę bulionu, kakao i połamaną czekoladę. Gotujemy całość przez trzy minuty, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Wówczas dodajemy mięso, a także odsączone i opłukane fasolki. Mieszamy, przykrywamy i gotujemy przez 30 – 40 minut, aż chili zagęści się i zacznie obezwładniająco pachnieć. Pamiętamy by co kilka minut zamieszać w garnku, aby nic nie przywarło do dna. Po tym czasie dodajemy posiekane listki z 1/2 pęczka kolendry i gotujemy jeszcze kilka minut.

Chili con carne podajemy najlepiej w towarzystwie ryżu. Wierzch każdej porcji wieńczymy dodatkiem dużej ilości świeżej kolendry, a także świeżym awokado skropionym limonką i, jeśli mamy ochotę, kleksem dobrej kwaśnej śmietany.

przepis i zdjęcie: Marianna Medyńska

Kontakt z nami

Baziółka
by Swedeponic Polska Sp z o.o.
Kraśnicza Wola 41
05-825 Grodzisk Mazowiecki
Polska

Zadzwoń

+48 22 755 79 79

Napisz

kontakt@baziolka.pl

Nasza oferta

Świeże zioła

Polecamy

Tomek Jakubiak Lokalnie

Media Społecznościowe

Facebook  

Informacje

Polityka prywatności (RODO)