Menu

Krem z pietruszki i pomarańczy z oliwą rukolową i karmelizowanymi pestkami dyni

Krem z pietruszki i pomarańczy z oliwą rukolową i karmelizowanymi pestkami dyni Krem z pietruszki i pomarańczy z oliwą rukolową i karmelizowanymi pestkami dyni

Składniki(4 porcje):

  • 500 g korzenia pietruszki
  • 2 pomarańcze (ok 3/4 -1 szklanka soku)
  • 1 biała cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 15 g świeżego imbiru
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 szklanki mleka
  • kilka łyżek masła i oliwy
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • prażone orzechy:
  • 1/2 szklanki łuskanych pestek dyni
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli morskiej i pieprzu cayenne
  • oliwa rukolowa:
  • 1 krzaczek rukoli
  • 1/3 szklanki dobrej oliwy
  • szczypta soli

Sposób przyrządzenia

Przygotowujemy pestki. Mieszamy w miseczce dynię z cukrem i przyprawami, dodajemy łyżkę oleju i rozprowadzamy równomiernie. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i nieustannie mieszając trzymamy na średnim ogniu aż pestki się skarmelizują. Następnie wykładamy na przygotowany arkusz papieru do pieczenia i pozwalamy całkowicie ostygnąć. W razie potrzeby rozdzielamy posklejane kawałki.

Na patelni rozgrzewamy masło z odrobiną oliwy. Przez kilka minut szklimy na nim pokrojoną cebulę, następnie dodajemy wyciśnięty lub posiekany czosnek, starty imbir, sypkie przyprawy oraz ½ szklanki soku z pomarańczy. Dusimy kilka minut, aż całość się zredukuje. Dodajemy obraną i pokrojoną w równe kawałki pietruszkę. Podsmażamy chwilę, następnie przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i mlekiem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do całkowitej miękkości warzyw, około dwudziestu minut. Po tym czasie miksujemy krem na gładko, dodajemy resztę soku z pomarańczy i doprawiamy solą morską. W zależności od pożądanej konsystencji można jeszcze zagęścić odparowując, lub rocieńczyć bulionem.

Kiedy zupa się gotuje, miksujemy rukolę z oliwą i szczyptą soli. Przelewamy do słoiczka, taką oliwę możemy przechowywać w lodówce aż do tygodnia.

Zupę podajemy w głębokich talerzach, z porządnym kleksem rukolowej oliwy, garścią pestek dyni i czarnym pieprzem

Przepis i zdjęcie:
Marianna Medyńska



Kontakt z nami

Baziółka
by Swedeponic Polska Sp z o.o.
Kraśnicza Wola 41
05-825 Grodzisk Mazowiecki
Polska

Zadzwoń

+48 22 755 79 79

Napisz

kontakt@baziolka.pl

Nasza oferta

Świeże zioła

Polecamy

Tomek Jakubiak Lokalnie

Media Społecznościowe

Facebook