Menu

Maślano-ziołowe drożdżowe muffiny z orzechami

Maślano-ziołowe drożdżowe muffiny z  orzechami Maślano-ziołowe drożdżowe muffiny z orzechami
Składniki:

  • 150 g mąki pszennej typu 750
  • 150 g mąki zwykłej pszennje (np. Szymanowska)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 200 g miękkiego masła (150 g + 50 g)
  • posiekany tymianek i bazylia
  • szklanka posiekanych orzechów wloskich

Sposób przyrządzenia:

Masło wystawiamy z lodówki na ok. 2-3 godziny przed przygotowywaniem muffinów.  Mąki, cukier, drożdże i sól mieszamy w misce, dodajemy ½ szklanki ciepłej wody i zagniatamy ciasto, dodajemy 50 g miękkiego masła. Zagniatamy do momentu aż ciasto będzie sprężyste, po czym formujemy kulę i odstawiamy w misce do wyrośnięcia (ok. 45 min). Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na bardzo cienki prostokąt (1 cm, możemy użyć do tego maszynki do makaronu) smarujemy go masłem, posypujemy orzechami i posiekanymi ziołami, zawijamy wzdłuż długiego boku i dzielimy na pół (wzdłuż), każdą część zwijamy i umieszczamy w formie na muffinki. Zostawiamy do wyrośnięcia kolejne 30 min. Pieczemy 20-25 min. w 200 st.

Przepis i zdjęcie: Dominika Piwowar http://www.muffinkarnia.com/



Kontakt z nami

Baziółka
by Swedeponic Polska Sp z o.o.
Kraśnicza Wola 41
05-825 Grodzisk Mazowiecki
Polska

Zadzwoń

+48 22 755 79 79

Napisz

kontakt@baziolka.pl

Nasza oferta

Świeże zioła

Polecamy

Tomek Jakubiak Lokalnie

Media Społecznościowe

Facebook  

Informacje

Polityka prywatności (RODO)