Menu

Tarta karmelowa z jabłkami i rozmarynem

Tarta karmelowa z jabłkami i rozmarynem Tarta karmelowa z jabłkami i rozmarynem
Składniki:

Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 150 g masla
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
Mus jabłkowy:
  • 1kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 doniczka świeżego rozmarynu

  • dodatkowo:5 łyżek karmelu, 2 łyżki bułki tartej

Sposób przyrządzenia:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Odrywamy 1/3 ciasta i obie części odkładamy do lodówki na 30-40 min. W tym czasie myjemy i obieramy jabłka, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy cukier, cynamon i gałązki rozmarynu. Prażymy do momentu, aż jabłka się rozpadną. Odstawiamy do ostygnięcia. Formę na tartę o średnicy ok 30 cm smarujemy masłem, posypujemy mąką i wykładamy spód większą częścią ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 min. Wyciągamy formę, posypujemy ciasto bułką tartą, a na nią wykładamy mus jabłkowy (gałązki rozmarynu wyciągamy) i polewamy karmelem. Resztę ciasta rozwałkowujemy i układamy na wierzchu jabłek. Ponownie wkładamy do piekarnika (180 stopni) na 30-35 minut. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.

Zdjęcie i przepis; Dominika Piwowar www.muffinkarnia.com/



Kontakt z nami

Baziółka
by Swedeponic Polska Sp z o.o.
Kraśnicza Wola 41
05-825 Grodzisk Mazowiecki
Polska

Zadzwoń

+48 22 755 79 79

Napisz

kontakt@baziolka.pl

Nasza oferta

Świeże zioła

Polecamy

Tomek Jakubiak Lokalnie

Media Społecznościowe

Facebook  

Informacje

Polityka prywatności (RODO)