Menu

Onigiri z pieczonym łososiem i pachnotką

Onigiri z pieczonym łososiem i pachnotką Onigiri z pieczonym łososiem i pachnotką
Składniki:
porcje: 2
czas przygotowania: 1 godzina
poziom trudności: łatwy
  • 250 g ryżu
  • ocet ryżowy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płatek sprasowanych alg
  • 100 g filetu z łososia
  • pół doniczki pachnotki
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka pasty wasabi
  • ziarenka sezamu białego i czarnego
  • sól i pieprz
  • sos sojowy

Sposób przyrządzenia:

Filet myjemy i oddzielamy od skóry. Polewamy oliwą, solimy, dodajemy pieprzu i pieczemy w 180 st. C przez ok. 25 minut. Upieczonego i ostudzonego łososia przekładamy do miski, dodajemy liście pachnotki, majonez, wasabi, sól, pieprz i całość miksujemy blenderem. Ryż dokładnie płuczemy kilka razy, po czym zalewamy 400 ml zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika, przykrywamy i gotujemy przez ok. 10 minut (cała woda powinna zostać wchłonięta przez ryż). Odstawiamy do ostudzenia. Dwie łyżeczki cukru rozpuszczamy w dwóch łyżeczkach octu ryżowego i dodajemy do ryżu, całość mieszamy. Biały sezam prażymy na suchej patelni, mieszamy z czarnym. Płatek alg kroimy na paski. Zwilżonymi w wodzie dłońmi (lub przez woreczek spożywczy) formujemy z ryżu kulkę, dodajemy łyżkę nadzienia - łososia, pokrywamy łyżką ryżu i formujemy trójkąt. Obtaczamy w sezamie, pasek nori przyklejamy od spodu trójkąta. Podajemy z sosem sojowym.



Zdjęcie i przepis; Dominika Piwowar www.muffinkarnia.com/



Kontakt z nami

Baziółka
by Swedeponic Polska Sp z o.o.
Kraśnicza Wola 41
05-825 Grodzisk Mazowiecki
Polska

Zadzwoń

+48 22 755 79 79

Napisz

kontakt@baziolka.pl

Nasza oferta

Świeże zioła

Polecamy

Tomek Jakubiak Lokalnie

Media Społecznościowe

Facebook