Menu

Zielone curry z rybą i świeżą kolendrą

Zielone curry z rybą i świeżą kolendrą Zielone curry z rybą i świeżą kolendrą
Składniki:

  • 300 g filetu z dorsza
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • pasta curry:
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 2 zielone papryczki chili
  • 2 łyżki orzechów zielnych
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 pęczki kolendry
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 nasiona kardamonu

  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 2 marchewki
  • 4 pieczarki
  • 1 garść pomidorów koktajlowych
  • 2 limonki
  • ryż basmatti

Sposób przyrządzenia:

1.     Wszystkie składniki na curry drobno pokrojone podsmaż na rozgrzanym oleju. 
Następnie całość zmiksuj w blenderze na jednolitą pastę.

2.    Na mocno rozgrzanej oliwie na patelni podsmaż pastę curry, doPRAW solą i pieprzem. Dodaj pokrojone na cienkie plasterki pozostałe składniki oraz połówki pomidorków. Duś całość przez 3-4 minuty. Wlej mleko kokosowe, 1 szklankę wody i duś przez kolejne 15 minut. Rybę podzieloną na 2cm kawałki dodaj na koniec. Duś całość przez kolejne 3-4 minuty. Ryba powinna pozostać jędrna i soczysta. 

3.     Curry podawaj od razu z ugotowanym na sypko ryżem basmatti lub chlebkiem naan. Curry skrop sokiem z limonki i posyp kolendrą.

Sugestie:

•       Zamiast dorsza może być również łupacz, halibut, żabnica, krewetki.

Przepis: Tomek Woźniak



Kontakt z nami

Baziółka
by Swedeponic Polska Sp z o.o.
Kraśnicza Wola 41
05-825 Grodzisk Mazowiecki
Polska

Zadzwoń

+48 22 755 79 79

Napisz

kontakt@baziolka.pl

Nasza oferta

Świeże zioła

Polecamy

Tomek Jakubiak Lokalnie

Media Społecznościowe

Facebook