Menu

Smażony kurczak z szalotką, kolendrą oraz sosem jogurtowo-koperkowym

Smażony kurczak z szalotką, kolendrą oraz sosem jogurtowo-koperkowym Smażony kurczak z szalotką, kolendrą oraz sosem jogurtowo-koperkowym
Składniki:
  • pierś z kurczaka
  • łyżka kurkumy
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki papryki wędzonej
  • pół łyżeczki zaa'taru
  • kilka łyżek oleju z orzeszków ziemnych
  • jedna cytryna
  • kilka placków tortilli
  • pół pęczka świeżej kolendry
  • doniczka świeżego koperku
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • pół szklanki wiejskiego gęstego jogurtu
  • sól i pieprz

Sposób przyrządzenia:

Kurczaka pokrój w kawałki, dodaj wszystkie przyprawy, 3 łyżki oleju, wymieszaj całość i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Aby przygotować sos w miseczce połącz posiekany koperek, łyżkę soku z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki. Rozgrzej olej na patelni, wrzuć kurczaka i smaż. Pod koniec wrzuć posiekaną kolendrę. Szalotkę posiekaj. Pszenne placki podgrzej na suchej patelni. Kurczaka podawaj na plackach z sosem jogurtowym i szalotką.

 Przepis i zdjęcie: Anna Mastalerz i Kamil Roszczyk

http://fotografiamasztalerz.pl/




Kontakt z nami

Baziółka
by Swedeponic Polska Sp z o.o.
Kraśnicza Wola 41
05-825 Grodzisk Mazowiecki
Polska

Zadzwoń

+48 22 755 79 79

Napisz

kontakt@baziolka.pl

Nasza oferta

Świeże zioła

Polecamy

Tomek Jakubiak Lokalnie

Media Społecznościowe

Facebook