Menu

Rozgrzewająca zupa z dynią, pomidorami, pietruszką, bazylią i kolendrą.

Rozgrzewająca zupa z dynią, pomidorami, pietruszką, bazylią i kolendrą Rozgrzewająca zupa z dynią, pomidorami, pietruszką, bazylią i kolendrą
Składniki:
dla 2 osób:
  • pół małej dyni (Hokkaido)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • ostra papryczka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przecier z 5-6 pomidorów (pomidory wkładamy na chwilę do wrzątku, po czym usuwamy skórki, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z posiekanym czosnkiem, posiekaną bazylią, solą, cukrem i pieprzem).

  • po 1 garści posiekanych listków świeżej pietruszki, bazylii (do przecieru pomidorowego) i kolendry
  • liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka curry, sól, pieprz, cukier

Sposób przyrządzenia:

Dynię obieramy, usuwamy miąższ i kroimy w kostkę. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy i  kroimy w kostkę. Cebulę siekamy.

W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę. Po chwili dodajemy warzywa (dynię, ziemniaki, odrobinę posiekanej ostrej papryczki, marchewkę i pietruszkę), posiekaną pietruszkę, kolendrę i łyżeczkę curry. Dusimy około 10 minut, po czym dodajemy przecier pomidorowy. Całość zalewamy wywarem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok 20 minut. Podajemy polaną sosem balsamicznym i świeżymi listkami bazylii, kolendry i pietruszki.

Zdjęcie i przepis; Dominika Piwowar www.muffinkarnia.com/



Kontakt z nami

Baziółka
by Swedeponic Polska Sp z o.o.
Kraśnicza Wola 41
05-825 Grodzisk Mazowiecki
Polska

Zadzwoń

+48 22 755 79 79

Napisz

kontakt@baziolka.pl

Nasza oferta

Świeże zioła

Polecamy

Tomek Jakubiak Lokalnie

Media Społecznościowe

Facebook