Menu

Szakszuka z majerankiem i rozmarynem

Szakszuka z majerankiem i rozmarynem Szakszuka z majerankiem i rozmarynem
Składniki:
  • jedna papryka czerwona
  • 5 pomidorów
  • jedna cebula
  • pół łyżeczki posiekanego rozmarynu
  • pół garści majeranku
  • 2-3 jajka
  • 1-2 łyżki za'ataru
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • pieczywo
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczkę słodkiej papryki
  • pół łyżeczki papryki wędzonej

Sposób przyrządzenia:

Cebulę pokrój w piórka. Paprykę i pomidory w kostkę. Masło rozgrzej na patelni, wrzuć cebulę i rozmaryn. Od razu dodaj szczyptę soli. Podsmaż chwilę aż cebula się zeszkli. Dodaj pokrojoną paprykę, słodką i wędzoną. Smaż przez 2 minuty. Na koniec wrzuć pomidory. Szakszukę gotuj aż nadmiar wody odparuje. Dodaj sól i pieprz. Szakszukę przełóż do żaroodpornych pojemników, wbij jajka i piecz aż się zetną w temperaturze 220 stopni. Danie podawaj z chlebem posypane za’atarem i majerankiem.

 Przepis i zdjęcie: Anna Mastalerz i Kamil Roszczyk

http://fotografiamasztalerz.pl/




Kontakt z nami

Baziółka
by Swedeponic Polska Sp z o.o.
Kraśnicza Wola 41
05-825 Grodzisk Mazowiecki
Polska

Zadzwoń

+48 22 755 79 79

Napisz

kontakt@baziolka.pl

Nasza oferta

Świeże zioła

Polecamy

Tomek Jakubiak Lokalnie

Media Społecznościowe

Facebook