Menu

Ciasto z gruszkami i melisą, z sosem rozmarynowym

Ciasto z gruszkami i melisą, z sosem rozmarynowym Ciasto z gruszkami i melisą, z sosem rozmarynowym
Składniki:
  • 3 twarde gruszki
  • 350 g mąki
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • 200g cukru
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z połowy cytryny
  • pół doniczki melisy
sos:
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 2 szklanki cukru
  • 3 szklanki wody

Sposób przyrządzenia:

Rozmaryn gotujemy przez ok.15 minut, wyciągamy i dodajemy do wywaru cukier. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 25 min.

2 gruszki obieramy, wydrążamy gniazda, kroimy w plastry. Masło roztapiamy i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy jogurt, masło i sok z cytryny. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy całość, do momentu aż masa będzie gładka.

Formę do pieczenia (22 cm) natłuszczamy i oprószamy mąką. Wlewamy 1/3 masy,  układamy gruszki i listki melisy. Wylewamy pozostała cześć ciasta. Na wierzch okładamy ostatnią obraną i naciętą gruszkę (rozkrojoną na 4 części). Pieczemy w temperaturze 180°C przez około godzinę.

Cześć ciasta z gruszkami na wierzchu polewamy sosem rozmarynowym, pozostałą opruszamy cukrem pudrem.

Zdjęcie i przepis; Dominika Piwowar www.muffinkarnia.com/



Kontakt z nami

Baziółka
by Swedeponic Polska Sp z o.o.
Kraśnicza Wola 41
05-825 Grodzisk Mazowiecki
Polska

Zadzwoń

+48 22 755 79 79

Napisz

kontakt@baziolka.pl

Nasza oferta

Świeże zioła

Polecamy

Tomek Jakubiak Lokalnie

Media Społecznościowe

Facebook