Menu

Puree z tymiankiem i grzybami w sosie balsamicznym, z szałwią i kolendrą

Puree z tymiankiem i grzybami w sosie balsamicznym, z szałwią i kolendrą Puree z tymiankiem i grzybami w sosie balsamicznym, z szałwią i kolendrą
Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 śmietany 12%
  • 100 g masła
  • sól i pieprz
  • kilka gałązek tymianku
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki octu balsamicznego
  • 1/2 kh grzybów (borowiki, podgrzybki)
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • listki z 1/2 doniczki szałwii
  • kilka listków kolendry

Sposób przyrządzenia:

Masło rozpuszczamy i mieszamy ze śmietaną. Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki, gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu ugniatamy i dodajemy śmietanę z masłem, posiekany tymianek i przyprawy. Mieszamy do uzyskania puszystej konsystencji.

Cukier rozpuszczamy na karmel, dodajemy ocet i gotujemy do zgęstnienia. Grzyby myjemy i podsmażamy na maśle z cebulą, szałwią i czosnkiem. Dodajemy sos balsamiczny i jeszcze chwilkę podsmażamy. Wykładamy na puree i dodajemy kolendrę.

Zdjęcie i przepis; Dominika Piwowar www.muffinkarnia.com/



Kontakt z nami

Baziółka
by Swedeponic Polska Sp z o.o.
Kraśnicza Wola 41
05-825 Grodzisk Mazowiecki
Polska

Zadzwoń

+48 22 755 79 79

Napisz

kontakt@baziolka.pl

Nasza oferta

Świeże zioła

Polecamy

Tomek Jakubiak Lokalnie

Media Społecznościowe

Facebook