Menu

Pieczony kurczak z puree z marchwi z tymiankiem

Pieczony kurczak z puree z marchwi z tymiankiem Pieczony kurczak z puree z marchwi z tymiankiem
Składniki:
  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
  • łyżka octy jabłkowego
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka kurkumy
  • 3/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3/4 łyżeczki papryki wędzonej
  • pół łyżeczki płatków chili
  • jedna duża marchewka
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • świeży tymianek

Sposób przyrządzenia:

Marchewkę ugotuj aż będzie zupełnie miękka. Odcedź z wody. Wrzuć do blendera, dodaj olej kokosowy, miód, ocet i zmiksuj na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem. Mięso umyj, natrzyj olejem, przyprawami, solą, pieprzem i listkami tymianku. Kurczaka piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 1 godzinę (aż skórka się ładnie zarumieni). Podawaj z puree.

 Przepis i zdjęcie: Anna Mastalerz i Kamil Roszczyk

http://fotografiamasztalerz.pl/




Kontakt z nami

Baziółka
by Swedeponic Polska Sp z o.o.
Kraśnicza Wola 41
05-825 Grodzisk Mazowiecki
Polska

Zadzwoń

+48 22 755 79 79

Napisz

kontakt@baziolka.pl

Nasza oferta

Świeże zioła

Polecamy

Tomek Jakubiak Lokalnie

Media Społecznościowe

Facebook