Menu

Zupa Pho ze świeżym szczypiorkiem

Zupa Pho ze świeżym szczypiorkiem Zupa Pho ze świeżym szczypiorkiem
Składniki:
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • kawałek imbiru o długości 5 cm
  • 1 gwiazda anyżu
  • 1 kora cynamonu
  • 2 zielone papryczki chili
  • 0,5 kg antrykotu
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 trawa cytrynowa
  • 1 marchew
  • cebula dymka
  • 250 g makaronu ryżowego
  • sok z 2 limonek
  • garść kiełków mung
  • 1 pęczek ciętego szczypiorku

Sposób przyrządzenia:

  1. Ząbek oraz cebulę posiekaj, wrzuć do garnka i podsmaż na 4 łyżkach oleju rzepakowego/ryżowego, aż się zeszkli. Dodaj starty imbir, anyż, cynamon i pokrojony na cienkie plasterki antrykot. Podsmaż całość przez kilka minut, aż mięso będzie złociste. Wlej sos rybny, sojowy, wrzuć trawę cytrynową oraz ¾ posiekanego chili i wymieszaj. Dodaj marchew pokrojoną w plasterki pod kątem niczym bagietka.
  2. Zalej całość 1,5 litra wody i gotuj na bardzo wolnym ogniu przez 20-25 minut. Następnie wrzuć makaron i ugotuj w bulionie. Dopraw bulion cukrem oraz solą.
  3. Nalej bulion do dużych misek, skrop sokiem z limonki, posyp kiełkami oraz posiekanym szczypiorkiem.

 Przepis i zdjęcie:Tomek Woźniak

 




Kontakt z nami

Baziółka
by Swedeponic Polska Sp z o.o.
Kraśnicza Wola 41
05-825 Grodzisk Mazowiecki
Polska

Zadzwoń

+48 22 755 79 79

Napisz

kontakt@baziolka.pl

Nasza oferta

Świeże zioła

Polecamy

Tomek Jakubiak Lokalnie

Media Społecznościowe

Facebook