Menu

Pad Thai z krewetkami w omlecie z bazylią tajską

PadThai z krewetkami w omlecie z bazylią tajską PadThai z krewetkami w omlecie z bazylią tajską
Składniki na 2 porcje (czas przygotowania 20 min.):

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula biała
  • 80 g imbiru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 8 krewetek
  • makaron ryżowy
  • 200 g słodkich ziemniaków
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżka cukru trzcinowgo
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych (niesolonych)
  • garść kiełków fasoli mung
  • papryczka chili
  • 1 garść tajskiej bazylii
  • 2 jajka
  • 1 limonka

Sposób przyrządzenia:

Obrany czosnek pokrój na cienkie paseczki, cebulę i imbir w słupki i wrzuć do woka lub głębokiej patelni, wlej olej rzepakowy i smaż przez kilka minut, aż cebula będzie zeszklona. Dodaj krewetki i smaż przez kolejną minutę. Do garnka z wrzącą wodą wrzuć makaron ryżowy i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aby był al’dente. Zazwyczaj wystarczy ok. 3-5 minut.

W tym czasie pokrusz orzeszki w moździerzu lub za pomocą tłuczka do mięsa. Na patelnię wlej sos rybny (pamiętaj by go nie wąchać), sos sojowy, cukier i wymieszaj z podsmażonymi składnikami. Następnie dodaj odcedzony makaron, połowę pokruszonych orzeszków, kiełki fasoli mung, posiekane chili oraz bazylię tajską. Na drugiej patelni usmaż cienki omlet i następnie przełóż na niego pad thai, zawiń do środka. Pad thai podawaj od razu, skropiony sokiem z limonki i posypany orzeszkami ziemnymi.

 Przepis i zdjęcie:Tomek Woźniak

 




Kontakt z nami

Baziółka
by Swedeponic Polska Sp z o.o.
Kraśnicza Wola 41
05-825 Grodzisk Mazowiecki
Polska

Zadzwoń

+48 22 755 79 79

Napisz

kontakt@baziolka.pl

Nasza oferta

Świeże zioła

Polecamy

Tomek Jakubiak Lokalnie

Media Społecznościowe

Facebook