Menu

Indyk z lubczykiem , tymiankiem i sosem żurawinowym z melisą

Indyk z lubczykiem , tymiankiem i sosem żurawinowym z melisą Indyk z lubczykiem , tymiankiem i sosem żurawinowym z melisą
Składniki:

  • 2 podudzia z indyka
  • sól, pieprz, oliwa
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązki świeżego lubczyku i tymianku
  • 250 g żurawiny
  • 1/2 szklanki syropu klonowego
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • garść listków melisy

Sposób przyrządzenia:

Podudzia z indyka myjemy i osuszamy, smarujemy masłem, posiekanymi ziołami, solą, pieprzem i czosnkiem. Pieczemy 1,5 godziny w 180 ° C podlewając co jakiś czas sokiem, który się wytworzy w naczyniu.

Żurawinę płuczemy. W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę i dodajemy żurawinę. Dusimy pod przykryciem, aż żurawina puści sok (możemy rozgnieść owoce tłuczkiem). Dodajemy syrop klonowy i posiekaną melisę. Gotujemy, aż sok zgęstnieje (ok.10 minut). Przecedzamy przez sito i polewamy upieczone podudzia indyka.

Zdjęcie i przepis; Dominika Piwowar www.muffinkarnia.com/



Kontakt z nami

Baziółka
by Swedeponic Polska Sp z o.o.
Kraśnicza Wola 41
05-825 Grodzisk Mazowiecki
Polska

Zadzwoń

+48 22 755 79 79

Napisz

kontakt@baziolka.pl

Nasza oferta

Świeże zioła

Polecamy

Tomek Jakubiak Lokalnie

Media Społecznościowe

Facebook  

Informacje

Polityka prywatności (RODO)