Menu

Pieczone warzywa z chimichurri

Pieczone warzywa z chimichurri Pieczone warzywa z chimichurri
Składniki:

  • 1 seler
  • 2 buraki
  • 2 buraki kolorowe(opcjonalnie)
  • gałązki świeżego rozmarynu
  • kilka listków szałwii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól i pieprz
sos chimichurri:
  • 1 szklanka listków pietruszki
  • 1/2 listków oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól i pieprz

Sposób przyrządzenia:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Obierz warzywa i pokrój na większe kawałki. Dokładnie obtocz w mieszance ziół, oliwy i octu. Posól i popieprz.  Wstaw do pieca na 25-30 minut.

Przygotuj chimichurri – wrzuć do blendera natkę, oregano i czosnek. Zmiksuj. Posiekaj papryczkę (jeśli nie chcesz, aby sos był zbyt ostry,  pozbądź się nasion). Dodaj oliwę i ocet. Zmiksuj.  Dopraw solą i pieprzem.

Pieczone warzywa podawaj z sosem chimichurri. Przystrój świeżymi listkami szałwii i rozmarynu.

I gotowe!

Zdjęcie i przepis;Malgorzata.Motecha-Pastuszko



Kontakt z nami

Baziółka
by Swedeponic Polska Sp z o.o.
Kraśnicza Wola 41
05-825 Grodzisk Mazowiecki
Polska

Zadzwoń

+48 22 755 79 79

Napisz

kontakt@baziolka.pl

Nasza oferta

Świeże zioła

Polecamy

Tomek Jakubiak Lokalnie

Media Społecznościowe

Facebook