Menu

Panna cotta truskawkowa z bazylią i angielskim sosem z melisą

PurPanna cotta truskawkowa z bazylią i angielskim sosem z melisąee z tymiankiem i grzybami w sosie balsamicznym, z szałwią i kolendrą PurPanna cotta truskawkowa z bazylią i angielskim sosem z melisąee z tymiankiem i grzybami w sosie balsamicznym, z szałwią i kolendrą
Składniki (2 duże porcje):
  • 2 szklanki truskawek (mrożonych lub świeżych)
  • listki z 1 doniczki bazylii
  • 1/3 szklanki cukru
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki agar agar
sos:
  • 3 żółtka
  • listki z 1 doniczki melisy
  • 120 ml mleka 3,2%
  • 120 ml śmietany kremówki 30%
  • 1/3 szklanki cukru z prawdziwą wanilią

Sposób przyrządzenia:

Gałązki melisy wkładamy do szczelnego pojemnika, zalewamy śmietanką i wkładamy do lodówki na noc (lub na kilka godzin).

Żółtka miksujemy z cukrem na puszysty krem.

Wyjmujemy gałązki z pojemnika, śmietankę z mlekiem przelewamy do garnka, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu, połowę mleka dodajemy do kremu z żółtek i miksujemy. Mleko z żółtkami z powrotem przelewamy do garnuszka z pozostałym mlekiem i mieszając podgrzewamy na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje ( pilnujemy by nie doprowadzić do wrzenia bo krem się zwarzy). Studzimy, po czym polewamy panna cottę. Dekorujemy świeżą mięta i truskawkami.

Zdjęcie i przepis; Dominika Piwowar www.muffinkarnia.com/



Kontakt z nami

Baziółka
by Swedeponic Polska Sp z o.o.
Kraśnicza Wola 41
05-825 Grodzisk Mazowiecki
Polska

Zadzwoń

+48 22 755 79 79

Napisz

kontakt@baziolka.pl

Nasza oferta

Świeże zioła

Polecamy

Tomek Jakubiak Lokalnie

Media Społecznościowe

Facebook  

Informacje

Polityka prywatności (RODO)