Menu

Pancakes z cukinii z kolendrą, śmietanką pietruszkową i krewetkami smażonymi z miętą

Pancakes z cukinii z kolendrą, ze śmietanką pietruszkową i krewetkami smażonymi z miętąuskawkowa z bazylią i angielskim sosem z melisąee z tymiankiem i grzybami w sosie balsamicznym, z szałwią i kolendrą Pancakes z cukinii z kolendrą, ze śmietanką pietruszkową i krewetkami smażonymi z miętąuskawkowa z bazylią i angielskim sosem z melisąee z tymiankiem i grzybami w sosie balsamicznym, z szałwią i kolendrą
Składniki (2 duże porcje):
  • masło klarowane
  • 1 duża cukinia
  • 2 jajka
  • 7-8 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól i pieprz do smaku
  • 30 g ciętej kolendry
  • 1/4 szklanki maślanki
  • 800 g krewetek królewskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 gałązki świeżej mięty
sos:
  • opakowanie śmietany 18%
  • sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 g ciętej pietruszki

Sposób przyrządzenia:

Krewetki rozmrażamy, myjemy, obieramy ze skorupek i oczyszczamy zostawiając ogonki.

Czosnek i pietruszkę siekamy, dodajemy do śmietanki i mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą, odstawiamy do lodówki.

Cukinię ścieramy na dużych oczkach, dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia, posiekaną kolendrę, maślankę i doprawiamy. Na koniec jeszcze raz miksujemy całość blenderem ręcznym. Wykładamy na rozgrzaną patelnię porcję ciasta i smażymy placki na złoty kolor.       

Czosnek i miętę siekamy. Czosnek wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy krewetki i smażymy aż zrobią się różowe, pod koniec smażenia dodajemy miętę. Na każdy placek wykładamy łyżkę śmietanki i krewetki.

Zdjęcie i przepis; Dominika Piwowar www.muffinkarnia.com/



Kontakt z nami

Baziółka
by Swedeponic Polska Sp z o.o.
Kraśnicza Wola 41
05-825 Grodzisk Mazowiecki
Polska

Zadzwoń

+48 22 755 79 79

Napisz

kontakt@baziolka.pl

Nasza oferta

Świeże zioła

Polecamy

Tomek Jakubiak Lokalnie

Media Społecznościowe

Facebook