Menu

Zielona zupa ze szczawiowymi chipsami

Zielona zupa ze szczawiowymi chipsami Zielona zupa ze szczawiowymi chipsami
Składniki:

  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3-4 garści jarmużu
  • 3-4 garści szpinaku
  • 2 doniczki czerwonego szczawiu
  • 2 litry bulionu
  • 1/4 szklanki ryżu arborio
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • owego
  • sól i pieprz
szczawiowe chipsy:
  • kilka listów szczawiu
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego

Sposób przyrządzenia:


W garnku rozgrzej oliwę, pokrój w kosteczkę cebulę i podsmażaj, aż zacznie się złocić. Zmniejsz ogień, dolej 2-3 łyżki wody, przykryj pokrywką i duś cebulę do uzyskania karmelowego koloru. Od czasu do czasu zamieszaj.

Ugotuj ryż, gdy będzie prawie gotowy wrzuć do niego jarmuż. Pogotuj 2-3 minuty.

Odcedź, wmieszaj szpinak i czerwony szczaw. Dodaj duszoną cebulę, zalej bulionem, zagotuj i zmiksuj.

Chipsy: W małym rondelku rozgrzej olej, uważaj, aby nie zaczął dymić. Chwyć listek za ogonek i cały czas trzymając, zanurz w oleju. Ostrożnie, bo olej może pryskać! Po kilku sekundach wyciągaj i układaj na papierowym ręczniku.

Smacznego!

Zdjęcie i przepis;Malgorzata.Motecha-Pastuszko



Kontakt z nami

Baziółka
by Swedeponic Polska Sp z o.o.
Kraśnicza Wola 41
05-825 Grodzisk Mazowiecki
Polska

Zadzwoń

+48 22 755 79 79

Napisz

kontakt@baziolka.pl

Nasza oferta

Świeże zioła

Polecamy

Tomek Jakubiak Lokalnie

Media Społecznościowe

Facebook