Menu

Pieczone pierożki z tymiankiem, ricottą i bazylią

Pieczone pierożki z tymiankiem, ricottą i bazylią Pieczone pierożki z tymiankiem, ricottą i bazylią
Składniki:

Ciasto:
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżeczki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • listki świeżego tymianku
nadzienie:
  • 1 jajko
  • 400g serka ricotta
  • ok 30 g świeżej bazylii
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
dodatkowo:
  • małe opakowanie jagurtu naturalnego
  • listki świeżej kolendry

Sposób przyrządzenia:

W misce miksujemy jajka na gładki krem. Dodajemy olej , sól, pieprz listki tymianku i miksujemy przez minutę. Dodajemy 1/2 szklanki mąki i miksujemy przez kolejną minutę. Zamieniamy hak do ubijania na hak do wyrabiania ciasta i dodajemy pozostałą mąkę. Wyrabiamy ciasto ok 10 minut.

Przekładamy ciasto do miski wysmarowanej olejem i przykrywamy folią spożywczą, zostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 2 godziny.

Ucieramy jajko na puszysty krem, dodajemy starty ząbek czosnku, sól i pieprz, miksujemy przez ok. minutę. Dodajemy ricottę i znów przez chwilę miksujemy, dodajemy posiekane listki bazylii i mieszamy.

Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy koła i nakładamy środek porcję serka, zalepiamy brzegi. Pierożki smarujemy jajkiem i pieczemy w 170 stopniach C przez 25-30 min. Podajemy z jogurtem wymieszanym z listkami kolendry.

Zdjęcie i przepis; Dominika Piwowar www.muffinkarnia.com/



Kontakt z nami

Baziółka
by Swedeponic Polska Sp z o.o.
Kraśnicza Wola 41
05-825 Grodzisk Mazowiecki
Polska

Zadzwoń

+48 22 755 79 79

Napisz

kontakt@baziolka.pl

Nasza oferta

Świeże zioła

Polecamy

Tomek Jakubiak Lokalnie

Media Społecznościowe

Facebook  

Informacje

Polityka prywatności (RODO)