Logo
Wydrukuj tę stronę

Tarta wielkanocna z łososiem, tymiankiem, bazylią i kolendrą.

Tarta wielkanocna z łososiem, tymiankiem, bazylią i kolendrą. Tarta wielkanocna z łososiem, tymiankiem, bazylią i kolendrą.
Składniki:

Spód:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
  • 120 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • listki z 1/2 doniczki tymianku
nadzienie:
  • 8 przepiórczych jajek
  • 200 g łososia
  • 100 g sera mozzarella
  • 2 jajka
  • 400 g serka śmietankowego
  • czosnek
  • listki świeżej bazylii
  • sól i pieprz
  • listki świeżej kolendry

Sposób przyrządzenia:

Składniki na spód zagniatamy i chłodzimy w lodówce przez 30 min.

Posmarowaną masłem i wysypana masłem formę wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy 10 min. w 180 °C.

Jajka przepiórcze gotujemy na twardo. Łososia pieczemy. Resztę składników mieszamy w misce, doprawiamy solą, pieprzemi wylewamy na podpieczony spód. Układamy na wierzch kawałki  łososia i ugotowane jajka. Pieczemy 20 min. w 180 °C.

Zdjęcie i przepis; Dominika Piwowar www.muffinkarnia.com/



© Baziółka. Wszystkie prawa zastrzeżone. Wykonanie © Nebula Studio
Kopiowanie bez pisemnej zgody zabronione.