Menu

Czekoladowe Cannoli z kremem bazyliowym i tymiankiem.

Czekoladowe Cannoli z kremem bazyliowym i tymiankiem. Czekoladowe Cannoli z kremem bazyliowym i tymiankiem.
Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki naturalnego kakao
  • szczypta soli
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżi miodu
  • olej do smażenia
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki
  • szklanka posiekanej świeżej bazylii
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g czekolady deserowej
  • kilka gałązek świeżego tymianku

Sposób przyrządzenia:

W misce mieszamy mąkę, cukier, kakao i sól. W drugiej misce miksujemy jajka, mleko, masło i miód, po czym dodajemy całość do miski z mąką. Mieszamy i zagniatamy ciasto (gdyby było zbyt klejące, podsypujemy mąką). Zagniecione ciasto dzielimy na pół.

W szerokim rondlu rozgrzewamy olej. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy kwadraty na wymiar foremki cannoli. Foremki natłuszczamy i przyklejamy do nich ciasto. Smażymy na rozgrzanym oleju ok 1 min. Wyjmujemy ostrożnie z foremek i odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie zagotowujemy śmietankę z cukrem, dodajemy posiekaną bazylię, podgrzewamy jeszcze ok. 5 minut. Następnie miksujemy całość blenderem i odstawiamy na ok. 30 minut, po czym całość przecedzamy i chłodzimy ok. 5 minut w zamrażarce. Do miski wkładamy serek mascarpone, dolewamy kremówkę i ubijamy na krem.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, tymianek siekamy. Wystudzone cannoli smarujemy na brzegach czekolada i posypujemy tymiankiem. Ubity krem przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy rurki cannoli. Przechowujemy w lodówce.

Zdjęcie i przepis; Dominika Piwowar www.muffinkarnia.com/



Kontakt z nami

Baziółka
by Swedeponic Polska Sp z o.o.
Kraśnicza Wola 41
05-825 Grodzisk Mazowiecki
Polska

Zadzwoń

+48 22 755 79 79

Napisz

kontakt@baziolka.pl

Nasza oferta

Świeże zioła

Polecamy

Tomek Jakubiak Lokalnie

Media Społecznościowe

Facebook  

Informacje

Polityka prywatności (RODO)