Menu

Focaccia z rozmarynem, oregano, karmelizowaną cebulką i serem pleśniowym

Focaccia z rozmarynem, oregano, karmelizowaną cebulką i serem pleśniowym Focaccia z rozmarynem, oregano, karmelizowaną cebulką i serem pleśniowym
Składniki:
  • 15 g świeżych drożdży (lub 1 opakownaie drożdży instant)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 ml letniej wody
  • 450 g mąki
  • 125 ml oliwy z oliwek
  • sól gruboziarnista
  • ser z niebieską pleśnią
  • 2 gałązki rozmarynu
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • 2 duże czerwone cebule
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka cukru brązowego

Sposób przyrządzenia:

Karmelizowana cebula:

Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy, cały czas mieszając, aż cała cebula się zeszkli. Dodajemy do niej ocet balsamiczny. Zmniejszamy ogień i smażymy, aż nadmiar płynu odparuje. Dodajemy cukier, listki oregano i smażymy jeszcze 2-3 minuty.

Rozczyn:

Drożdże wkładamy do miski, dodajemy cukier i połowę ilości letniej wody. Mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy na 15 minut (na powierzchni utworzy się piana). Przed dodaniem rozczynu do ciasta, jeszcze raz go mieszamy.

Ciasto:

Mąkę wsypujemy do miski i solimy. Robimy w środku dołek i wlewamy do niego rozczyn, oliwę, resztę letniej wody i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia (ok.1,5 h). Po wyrośnięciu, jeszcze raz zagniatamy ciasto dodając posiekany drobniutko rozmaryn. Rozwałkowujemy ciasto, umieszczamy na rozgrzanej blasze i dłońmi rozpłaszczamy na krążek o średnicy ok. 30 cm. Spryskujemy resztką oliwy, posypujemy gruboziarnistą solą i posypujemy serem pleśniowym (możemy go również dodać po upieczeniu). Pieczemy 20 minut w 230 st. C. Upieczoną focaccię posypujemy karmelizowaną cebulą i serem jeśli nie dodaliśmy go wcześniej.

Zdjęcie i przepis; Dominika Piwowar www.muffinkarnia.com/



Kontakt z nami

Baziółka
by Swedeponic Polska Sp z o.o.
Kraśnicza Wola 41
05-825 Grodzisk Mazowiecki
Polska

Zadzwoń

+48 22 755 79 79

Napisz

kontakt@baziolka.pl

Nasza oferta

Świeże zioła

Polecamy

Tomek Jakubiak Lokalnie

Media Społecznościowe

Facebook  

Informacje

Polityka prywatności (RODO)