Menu

Cykoria z szynką parmeńską, kozim serem i groszkiem czepnym

Cykoria z orzechami, serem, sosem pietruszkowym, groszkiem oraz szynką parmeńską Cykoria z orzechami, serem, sosem pietruszkowym, groszkiem oraz szynką parmeńską
Składniki:
  • 2 cykorie
  • 2-3 łyżki masła klarowanego
  • garść ulubionych orzechów
  • 80 g sera koziego
  • garść groszku czepnego
  • 3 plastry szynki parmeńskiej
  • pęczek natki pietruszki
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki płatków chili
  • 45 ml oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

Orzechy posiekaj na nieregularne kawałki. Do blendera wrzuć pietruszkę, sok wyciśnięty z pomarańczy, czosnek, chilli i olej. Zmiksuj na gładki sos. Dopraw solą oraz pieprzem. Szynkę rozłóż na papierze do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni aż się zarumieni. Odstaw do wystygnięcia i pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej masło. Cykorię umyj i przekrój na pół. Podsmaż cykorię z jednej strony. Podawaj z ją polaną sosem, z serem, szynką i groszkiem czepnym.

 Przepis i zdjęcie: Anna Mastalerz i Kamil Roszczyk

http://fotografiamasztalerz.pl/




Kontakt z nami

Baziółka
by Swedeponic Polska Sp z o.o.
Kraśnicza Wola 41
05-825 Grodzisk Mazowiecki
Polska

Zadzwoń

+48 22 755 79 79

Napisz

kontakt@baziolka.pl

Nasza oferta

Świeże zioła

Polecamy

Tomek Jakubiak Lokalnie

Media Społecznościowe

Facebook  

Informacje

Polityka prywatności (RODO)