Menu

Pomidorowe ciasto z miętą i melisą

Pomidorowe ciasto z miętą i melisą Pomidorowe ciasto z miętą i melisą
Składniki:
  • 400 g świeżych pomidorów 
  • 2 jajka
  • 100 g cukru brązowego
  • 490 g mąki orkiszowej 
  • duża garść mięty 
  • 125 g oleju rzepakowego 
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki kardamonu
  • porządna szczypta gałki muszkatołowej 
  • duża garść melisy 
  • dwie garści owoców lata
  • 180 g białej czekolady
  • 2 czubate łyżki oleju kokosowego

Sposób przyrządzenia:

Pomidory włóż do wrzątku na 3-5 minut. Obierz ze skórki. Zmiksuj na jednolitą konsystencję. Jajka ubij z cukrem. Dodaj olej rzepakowy i pomidory. Połącz. Wsyp mąkę, proszek, sodę i przyprawy. Zmiksuj. Dodaj posiekaną melisę (zostaw kilka listków do dekoracji). Wmieszaj delikatnie. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ciasto przełóż do keksówki o wymiarach 13x23 cm i piecz przez 60 minut, aż patyczek po włożeniu w ciasto będzie prawie suchy. Ciasto przestudź. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Dodaj olej kokosowy. Połącz. Polej ciasto. Owoce umyj. Udekoruj ciasto miętą, melisą i owocami.




Kontakt z nami

Baziółka
by Swedeponic Polska Sp z o.o.
Kraśnicza Wola 41
05-825 Grodzisk Mazowiecki
Polska

Zadzwoń

+48 22 755 79 79

Napisz

kontakt@baziolka.pl

Nasza oferta

Świeże zioła

Polecamy

Tomek Jakubiak Lokalnie

Media Społecznościowe

Facebook  

Informacje

Polityka prywatności (RODO)