Menu

Lody z palonego masła z rozmarynem

Lody z palonego masła z rozmarynem Lody z palonego masła z rozmarynem
Składniki:
  • 2 łyżki posiekanego rozmarynu
  • 150 g dobrej jakości masła
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 400 ml mleka 3,5% tłuszczu
  • 3 żółtka
  • 80 g cukru 

Sposób przyrządzenia:

Masło podgrzewamy w rondelku o jasnym dnie. Wrzucamy jedną łyżkę rozmarynu. Masło podgrzewamy do momentu, aż stanie się lekko brązowe. Od razu przelewamy do innego naczynia i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę i mleko wlewamy do garnka. Zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Żółtka ubijamy z cukrem na jasny krem. Dodajemy mleko ze śmietaną i łączymy z kremem jajecznym. Masło przecedzamy tak, aby pozbyć się rozmarynu. Garnek wstawiamy na gaz i dodajemy masło. Podgrzewamy do 80 stopni. Pod koniec dodajemy resztę świeżego rozmarynu. Całość przelewamy do naczynia, studzimy i wstawiamy do zamrażalki. Co godzinę mieszamy.




Kontakt z nami

Baziółka
by Swedeponic Polska Sp z o.o.
Kraśnicza Wola 41
05-825 Grodzisk Mazowiecki
Polska

Zadzwoń

+48 22 755 79 79

Napisz

kontakt@baziolka.pl

Nasza oferta

Świeże zioła

Polecamy

Tomek Jakubiak Lokalnie

Media Społecznościowe

Facebook  

Informacje

Polityka prywatności (RODO)