Menu

Wytrawne naleśniki z grzybami, soczewicą i tymiankiem

Wytrawne naleśniki z grzybami, soczewicą i tymiankiem Wytrawne naleśniki z grzybami, soczewicą i tymiankiem
Składniki:

na ciasto:
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 200 ml wody gazowanej
  • szczypta soli
  • masło klarowane
na farsz:
  • ok. 480 g brązowych pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 140 g czarnej soczewicy
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka świeżych listków tymianku
  • 1-2 garsci mikrolistków rzodkiewki
  • 100 g startego sera cheddar
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przyrządzenia:

Zacznij od usmażenia naleśników. Do miski wbij jaja, dodaj sól i połącz składniki. Wlej mleko i wodę. Powoli cały czas mieszając dodawaj mąkę. Dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Nadmiar wlej do ciasta i szybko wymieszaj. Nakładaj ciasto na patelnię i kiedy końce naleśników się zarumienią oraz odejdą od patelni przerzuć placek na drugą stronę. W ten sposób wykorzystaj całe ciasto. Soczewicę ugotuj w bulionie aż będzie miękka. Grzyby oczyść i pokrój w nieregularne, mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek pokrój drobno. Na patelni rozgrzej 5 łyżek oleju. Wrzuć cebulę, dodaj sól i krótko podsmaż. Następnie dodaj grzyby i czosnek. Smaż aż całość zmięknie i odparuje nadmiar wody. Pod koniec smażenia dodaj tymianek i odcedzoną soczewicę. Naleśnik rozłóż płasko, na 1/4 placka połóż 2-4 łyżki farszu. Zawiń na pół a potem w trójkąt. Wykorzystaj w ten sposób cały farsz. Naleśniki odkładaj do naczynia żaroodpornego. Posyp serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15 minut. Podawaj posypane mikrolistkami rzodkiewki.

 




Kontakt z nami

Baziółka
by Swedeponic Polska Sp z o.o.
Kraśnicza Wola 41
05-825 Grodzisk Mazowiecki
Polska

Zadzwoń

+48 22 755 79 79

Napisz

kontakt@baziolka.pl

Nasza oferta

Świeże zioła

Polecamy

Tomek Jakubiak Lokalnie

Media Społecznościowe

Facebook  

Informacje

Polityka prywatności (RODO)