Menu

Sałata z pieczonymi warzywami i mikro listkami

Sałata zpieczonymi warzywami i mikro listkami Sałata zpieczonymi warzywami i mikro listkami
Składniki:

  • 1 opakowanie mikro listków jarmużu
  • 1 opakowanie mikro listków słonecznika
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 4 gałązki tymianku
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1 jabłko
  • jeden mały seler
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm śweżego imbiru
  • 6-7 łyżek oleju rzepakowego
  • pół łyżeczki płatków chili
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • porządna szczypta soli i pieprzu
  • 1-2 łyżki sezamu
na sos:
  • 1 czubata łyżeczka ulubionej musztardy
  • 4-5 łyżek oleju ryżowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • sól i pieprz

Sposób przyrządzenia:

Marchewki, pietruszki oraz bulwę selera umyj, obierz i pokrój w nieregularne kawałki. Jabłko i por umyj i pokrój w cząstki. Imbir i czosnek zetrzyj na tarce. Warzywa i jabłko wrzuć od foremki do pieczenia. Skrop olejem rzepakowym i sosem sojowym. Natrzyj czosnkiem, imbirem i posiekanym rozmarynem. Dodaj tymianek. Posyp solą, pieprzem oraz płatkami chilli. Piecz w temperaturze 210 stopni aż warzywa zmiękną i się zarumienią (ok 50-60 minut). W miseczce połącz musztardę, ocet, syrop i olej. Dopraw solą oraz pieprzem. W misce umieść warzywa, dodaj mikrozioła i posiekany w plasterki liść selera. Skrop olejem i całość wymieszaj. Posyp sezamem.

 




Kontakt z nami

Baziółka
by Swedeponic Polska Sp z o.o.
Kraśnicza Wola 41
05-825 Grodzisk Mazowiecki
Polska

Zadzwoń

+48 22 755 79 79

Napisz

kontakt@baziolka.pl

Nasza oferta

Świeże zioła

Polecamy

Tomek Jakubiak Lokalnie

Media Społecznościowe

Facebook  

Informacje

Polityka prywatności (RODO)