Menu

Bazylia




Opis

Wyróżniają ją korzenne, anyżowe i cynamonowe nuty zapachowe. Właśnie dlatego najczęściej wkomponowywana jest w dania śródziemnomorskie. Rozkochała w sobie pomidory, ale doskonale sprawdza się również w mniej oczywistych dla niej związkach, czego przykładem mogą być lody bazyliowe. By rozpoznać, co skrywa w sobie świeża bazylia, wystarczy zmiksować jeden jej pęczek, dołożyć serek mascarpone, jogurt grecki oraz cukier puder dla odrobiny słodyczy. Taka kompozycja powinna się znaleźć w zamrażarce – po kilku godzinach będzie gotowa do spożycia.


Właściwości i działanie:

Świeżą bazylię można porównać do dziewczyny o powalającej urodzie – znają ją wszyscy, ale tak naprawdę jej tajemnice odkryło niewielu. Dziewczyna ta nosi się różnie: klasycznie, w swoich ulubionych odcieniach zieleni lub awangardowo (fioletowo) – bardzo aromatycznie, zmysłowo, prowokująco i nietypowo. W działaniu jest zarówno zdecydowana, jak i ostra. Wielu zarzuca jej lekką gorycz, ale ona rekompensuje to delikatną nutą słodyczy przeplataną anyżowymi uniesieniami. Na całym świecie regionalne kuchnie prezentują swoje, własne oraz indywidualne dla nich zastosowanie bazylii. Dzięki temu mamy także okazję poznać wiele jej odmian.

Jakie są właściwości bazylii? Nie tylko stymuluje układ odpornościowy, ale również aktywnie go wspiera wspomagając oczyszczanie nerek. Korzystnie wpływa również na układ trawienny oraz oddechowy. Wspomaga pracę mięśnia sercowego oraz skutecznie koi nerwy. Uwalnia od gorączki i zapaleń, pobudza laktację (szczególnie w kompozycjach, w których towarzyszy jej lukrecja) oraz działa przeciwbólowo i przeciwbakteryjnie.

Warto także zastanowić się nad innym zastosowaniem tego zioła. W połączeniu z dodatkiem dobrego miodu może ona stworzyć wspaniały duet w postaci skutecznego na kaszel syropu. W przypadku przeziębienia sprawdzi się również w roli rozcieńczonego olejku przygotowanego z myślą o rozgrzaniu klatki piersiowej i pleców (pozwoli to podjąć skuteczną walkę z zablokowanymi w trakcie przeziębienia płucami i oskrzelami). Właściwości bazylii pozwalają jej także stanowić wspaniałe antidotum na przeziębienie (idealnie komponują się z gruszką).

Jej świeże liście wyróżniają się gorzkawym smakiem, dzięki czemu aktywizują one energię krążącą w organizmie i kierują ją ku dołowi. W ten sposób, dzięki swoim właściwościom, wspomagają wydzielanie żółci i soków żołądkowych, wspierając jednocześnie trawienie.

Umiejętne zastosowanie tego zioła to silny atut kuchni włoskiej. Kompozycje liści bazylii z pesto, makaronami, pizzami oraz sosami pomidorowymi urzekają podniebienia z całego świata. Również kontynent azjatycki cieszy się jej intensywnością – wykorzystuje ją jako dodatek do ostrych zup z odrobiną mleka kokosowego oraz wyśmienitego ryżu.

Zupełnie inne znaczenie kulturowe bazylia zyskała w Indiach. Tutaj uchodzi za świętą roślinę, dlatego też gości niemal w każdym domu. Robi się z niej wyśmienite soki oraz papki o właściwościach leczniczych (zbijają gorączkę oraz oczyszczają skórę). Wiele osób decyduje się również na rzucie świeżej bazylii – w ten sposób wpływa ona na poprawę apetytu. Swoje zastosowanie znajduje także przy podrażnieniu dziąseł – wówczas świeży listek należy wcierać w bolące lub podrażnione dziąsła.

Warto więc skorzystać z właściwości tego zioła nie tylko w kuchni. Stawiając je przy łóżku zapewnimy sobie skuteczne wyciszenie oraz odprężenie organizmu, tak niezbędne w trakcie walki z różnego rodzaju infekcjami.


Polecana do

Wołowina
Wołowina
Desery
Desery
Makarony
Makarony
Ryby
Ryby
Drób
Drób
Kuchnia Azjatycka
Kuchnia
Azjatycka
Sałaty
Sałaty
Wieprzowina
Wieprzowina

Bazylia Czerwona




Opis
Kusi kolorem i korzennym zapachem. Jej purpurowy barwa świetnie komponuje się w sałatach, makaronach, jak również w deserach. Połącz garść listków czerwonej bazylii z pomidorkami cherry, orzeszkami pinni, czosnkiem, migdałami i ricottą - uzyskasz mniej znane pesto z Trapani.

Polecana do
Makarony
Wołowina
Zupy
Desery
Warzywa
Makarony
Sałaty
Ryby
Wołowina
Drób
Jagnięcina
Kuchnia
Azjatycka
Ryby
Sałaty
Kuchnia Azjatycka
Wieprzowina

Kolendra




Opis

Wyróżnia ją silny aromat i bardzo mocny, charakterystyczny smak. Bardzo często zastępuje natkę pietruszki. Idealnie komponuje się z rozmaitymi rodzajami mięsa – w szczególności upodobała sobie jagnięcinę, wołowinę oraz drób. Nie gardzi jednak romansem z świeżymi rybami. Z tego też względu bardzo często spotykana jest w towarzystwie azjatyckich rosołów. Okazuje się, iż aby odkryć lecznicze właściwości kolendry wystarczy zalać ją gorącą wodą i doprawić cytryną oraz miodem.


Właściwości i działanie:

Urzeka pięknem i drobną budową. Jest delikatna, krucha i subtelna. Niekiedy wydaje się wręcz pospolita i ginąca w tłumie. Nic bardziej mylnego – jej bliższe poznanie przekonuje, że drzemie w niej niezwykły potencjał oraz dusza kokietki. Niektórzy mówią, że przy bliższej znajomości okazuje się gorzka, inni zaś twierdzą, że uwodzi delikatną nutą słodyczy. Jeszcze inni zapamiętali z tych relacji ich wyrazisty, pieprzowy posmak. Wniosek z tego wypływa jeden – poznanie świeżej kolendry dla każdego oznacza zupełnie inne doznania oraz niezwykłą przygodę.

Wiele się jednak mówi o niezwykłych właściwościach leczniczych kolendry. Dzięki czemu zyskała sobie taka sławę? Oto kilka argumentów:

  • utarta, w połączeniu z olejem lniany, stanowi doskonały, leczniczy opatrunek na oparzenia, bolące stawy oraz wykwity (można też przygotować pastę z liści);
  • olejek przygotowywany z delikatnych liści tego zioła wyróżnia się lwłaściwościami przeciwbólowymi oraz przeciwzapalnymil;
  • chlorofil, obecny m.in. w liściach, wpływa nie tylko na intensywny, zielony kolor zioła, ale również na właściwości oczyszczające zioła – można więc świeżą kolendrę zastosować jako odżywkę lub też wsparcie dla różnych organów (wątroby, żołądku) i układów (oddechowego, trawiennego).

Warto pamiętać, że zastosowanie kolendry to nieprzerwane poszukiwania smaku trwające od pokoleń w kuchniach całego świata. Obecnie zioło to najczęściej pojawia się na indyjskich i tajlandzkich stołach. Tworzy wspaniałe kompozycje z takimi produktami jak: świeże pomidory, czarny pieprz, kozi kefir lub ciecierzycą oraz podsmażaną pomarańczą. Dla naszej, polskiej kuchni również ma wyjątkowe znaczenie. Świeża kolendra znacząco odmieni smak tradycyjnej pomidorówki i ożywi związek sałaty z jabłkiem.

Zarówno jej właściwości, jak i zastosowanie sprawiają, że bardzo często można ją spotkać w towarzystwie mleka kokosowego, makaronu lub ryżu. Ze względu na swój temperament – budzi skrajne odczucia. Albo się ją kocha bezkompromisowo, albo nienawidzi.


Polecana do

Makarony
Makarony
Zupy
Zupy
Warzywa
Warzywa
Sałaty
Sałaty
Wołowina
Wołowina
Jagnięcina
Jagnięcina
Ryby
Ryby
Kuchnia Azjatycka
Kuchnia
Azjatycka

Koperek




Opis
Delikatny, świeży, wiosenny. Sprawdza się niezawodnie w zupach, dressingach, lekkich jogurtowych sosach i dipach. Nieodzowny składnik chłodników oraz pieczonych i grillowanych ryb. Młode ziemniaki i świeży koperek to duet idealny!

Polecany do
Makarony
Nabiał
Zupy
Ryby
Warzywa
Jajka
Sałaty
Warzywa
Wołowina
Grzyby
Jagnięcina
Zupy
 
 

Kontakt z nami

Baziółka
by Swedeponic Polska Sp z o.o.
Kraśnicza Wola 41
05-825 Grodzisk Mazowiecki
Polska

Zadzwoń

+48 22 755 79 79

Napisz

kontakt@baziolka.pl

Nasza oferta

Świeże zioła

Polecamy

Tomek Jakubiak Lokalnie

Media Społecznościowe

Facebook