Menu

Lubczyk




Opis
Według ludowych wierzeń ma miłosną moc. Świetnie komponuje się z owocami morza. Niezastąpiony w rosołach i bulionach. Dobrze smakuje także solo w formie kremu i pesto. Świeży lubczyk dodaj do wywaru na białym winie – podawaj z mulami.

Właściwości i działanie:
Uśmiechnięty, rozpalający zmysły lubczyk ma bujną fryzurę. Pochodzi z dobrej rodziny Selerowatych, więc łakoma z niego partia. Smak ma wyrobiony, zdecydowany, mocno aromatyczny, lekko gorzki. Naturę ma raczej chłodną choć ciągnie go do cieplejszego klimatu. Dużo w nim miłości, szczególnie do chlorofilu i słońca. Dlatego też oczyszcza i odtruwa – po prostu i zwyczajnie lubi, jak się go lubi.
Lubczyk zbliża ludzi, obejmuje, zachęca do pocałunków. Jest kochliwy, lubi dotykać skóry. Można poszatkować bardzo drobno jego świeże liście, zmieszać z dobrym olejem kokosowym i wcierać w skórę skłonną do wyprysków lub o nierównym kolorycie. Gwarantuję że sprawdzi się w tej roli idealnie, będąc przy okazji delikatnym i pachnącym towarzyszem.
Ze zwykłej zupy wydobędzie jej wdzięk i głęboki aromat, sprawi że rozkwitnie na talerzu. Rozgrzeje serce i nerki, wzmocni krążenie krwi, dotleni ją i wzbogaci choćby o witaminę C, wapń, potas, cynk i magnez.  Gorzkawy smak pobudzi wątrobę i woreczek żółciowy do pracy, wspierając tym samym układ trawienny. Rozrusza energię płuc, chętną do zastoju – ciekawy przy nieżytach górnych dróg oddechowych. Wprawia w dobry nastrój . Ba! uważany jest nawet za afrodyzjak. Najlepszy świeży, zerwany prosto z doniczki - odda swoje lotne olejki temu, kto pierwszy wyciągnie do niego serdeczną dłoń. Jego delikatnie chłodna natura znakomicie zwalcza stany zapalne, szczególnie układu moczowego i jelit. Pan Lubczyk poleca się wtedy garściami. Można go jeść na surowo, gotować lub pić w naparach. Działa rozkurczowo, moczopędnie  i wspomagająco przy kłopotach z żołądkiem lub jelitami. Tost z grillowaną brzoskwinią, pieprzem i świeżym lubczykiem – to dopiero coś!

Polecany do
Makarony
Zupy
Zupy
Warzywa
Warzywa
Sałaty
Sałaty
Ryby
Wołowina
Wołowina
Jagnięcina
Wieprzowina
 
 

Majeranek




Opis
Ziele na wskroś polskie. Wymagany przy żurach, barszczach, pieczonej kaczce czy gęsi. Lubi towarzystwo białych ryb i jagnięciny. Dobrze mu także z truskawką, zwłaszcza w majerankowo-truskawkowych muffinach.

Właściwości i działanie:

Zielony, o delikatnych, pnących się łodygach i niewielkich okrągłych listkach – najlepszy przyjaciel kobiety. Pan pyszny Majeranek – osobisty ulubieniec, obowiązkowy MUST HAVE każdego domu. Wysłucha, rozluźni, obejmie serdecznym ramieniem i wzmocni. Jest bardzo interesujący i przystojny, zarówno soute jaki i w towarzystwie. Najlepszy prosto z doniczki  - o wiele bardziej aromatyczny niż suszony.  Raz zapoznany zostanie na długo. Rozjaśni cerę z przebarwień, ostudzi nerwy i usunie nadmiar wody z organizmu. Jest boski, uwodzicielski i pyszny.
W smaku aromatyczny, gorzki, ale też lekko słodki. Delikatnie sosnowy i ostry, w działaniu chłodny aż do ciepłego – skutecznie przeciwdziała stanom zapalnym, bakteriom, wirusom, a nawet grzybom.
Rozluźnia i oczyszcza wątrobę, górne drogi oddechowe i układ moczowy. Ma wspaniałe działanie oczyszczające i relaksujące na zmęczone oczy.  Wystarczy zaparzyć świeże liście i położyć okłady na oczy – szczególnie po długiej pracy przy komputerze, na oczy z tendencją do ropienia czy przy kłopotach z alergiami. Taki napar można również stosować przy bólach głowy czy kłopotach z piaskiem w nerkach.  Zawiera witaminę C, sole mineralne, karoten, kwasy organiczne – poprawiające jakość cery, rutynę, gorycze czy flawonoidy.
Lekko gorzki majeranek poprawia trawienie, zwiększając wydzielanie soków trawiennych i rozluźniając skurcze żołądka lub jelit. Ten pan oswobadza zastoje, wspomaga krążenie krwi i łagodzi napięcia a w dodatku pysznie smakuje z syropem figowym, jabłkami czy w formie herbatki. Można zrobić oliwę majerankową do wykorzystania w kuchni, zamiast kremu na noc czy do  masowania ciała. Wystarczy zalać solidną garść świeżego majeranku dobrą oliwą, zostawić na 7 dni i beztrosko korzystać z jego dobroczynnej siły.

Polecany do
Makarony
Drób
Zupy
Wieprzowina
Warzywa
Ryby
Sałaty
Zupy
Wołowina
Desery
Jagnięcina
Grzyby
 
 

Melisa




Opis
Rześka, cytrusowa i zmysłowa. Zagra wszędzie tam, gdzie potrzebne jest orzeźwienie bez nuty pikanterii. Niezastąpiona w deserach. Świetnie komponuje się także z owocami, warzywami i napojami. Spróbuj prosecco ze świeżym melonem i listkami melisy.

Właściwości i działanie:

Panna co oddala melancholię, wzmacnia serce i umysł. Odmładzająca kokietka, której włochate listki o cytrynowym zapachu są prawdziwym lekarstwem dla duszy. Termicznie raczej neutralna, nie ogrzewa a raczej bardziej chłodzi. Choć w głębi duszy chciałaby być lekko ciepła i rozgrzewająca. Jej liście z daleka można pomylić z miętą, jednak melisa jest bardziej mięsista, soczysta i cytrynowo-gorzkawa w smaku. Wyposażona w garbniki, gorycze, flawonoidy, kwasy organiczne, sole mineralne, witaminę C i w olejki eteryczne pachnie wprost przepięknie, przyciągając tym boskim aromatem licznych adoratorów.
Przez swoje lekko ochładzające działanie, obniża ciśnienie krwi łagodząc obyczaje, a przy tym działa przeciwzapalnie. Nie lubią jej bakterie, wirusy i grzyby, za to płuca i jelita są jej czołowymi fanami. Jak wszystkie rośliny zielone, melisa dotlenia tkanki, jest cennym antyoksydantem, opóźniającym procesy starzenia się organizmu. Ma działanie rozkurczające pomocne przy bólach, kolkach, słabym trawieniu czy nerwowych jelitach. Uwalniając od stresu, poprawi odporność wprowadzając nowe, świeże spojrzenie na świat. Pomocna okaże się przy migrenach, depresji, kołataniu serca i ogólnej nerwowości. Jej delikatne imię wywodzi się z Grecji i oznacza pszczołę, pracowitą, delikatną ale bardzo skuteczną.
Terapeutyczny jest smak i zapach, ściśle związany z olejkami eterycznymi zawartymi głównie we włoskach gruczołowych rośliny. Pijąc napar ze świeżej melisy, uspokaja się serce, relaksując i uwalniając głowę od natarczywych myśli – zapewne przez poprawienie krążenia w wątrobie i związanym z tym smaku gorzkim stymulującym jej pracę.  
Przy przeziębieniu polecamy zastosować napar ze świeżych liści melisy i lipy, zadziała napotnie obniżając gorączkę i wyrzucając patogen na zewnątrz. Naparem z samych liści można masować skórę głowy i spłukiwać włosy np. przy kłopotach z zapaleniem skóry czy przetłuszczaniem się głowy. Ciekawy jest też syrop z melisy, przygotowany ze świeżych liści, dobrego miodu lub syropu klonowego i z dodatkiem świeżego imbiru. Naturalne, smaczne, proste i bardzo skuteczne remedium na bolące gardło.

Polecana do
Makarony
Owoce
Zupy
Desery
Warzywa
Sałaty
Sałaty
Napoje
Wołowina
Drób
Jagnięcina
Warzywa
 
 

Mięta




Opis

Jest niezwykle aromatyczna i orzeźwiająca. Nieoczywista, a przez to i wielozadaniowa. Kocha się w słodkościach, dlatego też bardzo często można ją spotkać w towarzystwie deserów. Romansuje również z mięsami, warzywami, owocami oraz różnego rodzaju napojami. Nie jest jej groźny nawet chłód, dlatego też wspaniale odnajduje się w objęciach kostek lodu. Napar z jej liści i świeżej herbaty pozwoli każdemu rozpoznać smak herbaty po marokańsku.

 

Właściwości i działanie:

Jak każda kobieta – kocha słodkości oraz wytrawne, wyrafinowane smaki. Jest nie tylko aromatyczna, ale i ochładzająca, ostra. W smaku świeża mięta przeważnie jest słodka, ale potrafi również zaskoczyć odrobiną goryczy. Z pozoru wydaje się więc zwyczajna, przeciętna. Jednak jej bliższe poznanie każdego przekona, że jest to silna i asertywna kobieta. Świadczą o tym m.in. właściwości lecznicze mięty oraz jej zastosowanie. Bardzo często uczestniczy w regulacji pracy wątroby, rozluźnieniu organizmu oraz poprawie nastrój. Zastosowanie mięty jest także skutecznym antidotum na problemy żołądkowe, drażliwość przewodu pokarmowego, wzdęcia lub poranne mdłości. Jej orzeźwiające właściwości pomagają również rozproszyć wszelkie zablokowania – tak na poziomie psychicznym, jak i fizjologicznym (uwalnia głowę, wspiera gardło, oczyszcza krew i uspokaja żołądek). Korzystnie wpływa też na działanie dróg oddechowych, rozszerzając je i ułatwiają im funkcjonowanie. Skutecznie eliminuje też uczucie gorąca skóry, czyli zarówno zaczerwienienia, jak i swędzenie (działa ujędrniająco, znieczulająco i rozkurczowo). Zawiera olejek eteryczny, w skład którego wchodzą: flawonoidy, gorycze, karoten, witamina A i C, rutyna, garbniki oraz mentol.

Nie ulega wątpliwościom fakt, iż ta zielona uwodzicielka odświeża i nadaje potrawom zupełnie inny posmak. Wspaniale pachnie i pięknie się prezentuje – tak w sałacie z prażonymi orzechami, jak i w kompozycji ze smażonym jabłkiem. Świeża mięta to również doskonały pomysł na orzeźwiający i leczniczy napój. Swoje zastosowanie mięta odnajduje także poza kuchnią – np. w łazience, kiedy towarzyszy nam w kąpieli.

Najbardziej aromatyczna i terapeutyczna jest w postaci świeżych liści. Suszona sprawdza się w naparach oraz przetworach. Wspaniale komponuje się z takimi dodatkami jak: imbir, melisa, kora cynamonowa i miód – wówczas jest w stanie współtworzyć wspaniały napar, skuteczny w walce z przeziębieniami.

Można ją także utrzeć na pastę, dodając szczyptę soli, łyżeczkę soku z cytryny, sproszkowany kumin oraz nasiona kolendry.

 

Polecana do

Desery
Desery
Sałaty
Sałaty
Ryby
Ryby
Nabiał
Nabiał
Napoje
Napoje
Warzywa i Owoce
Warzywa i
Owoce
Jagnięcina
Jagnięcina
Kuchnia Azjatycka
Kuchnia
Azjatycka

Kontakt z nami

Baziółka
by Swedeponic Polska Sp z o.o.
Kraśnicza Wola 41
05-825 Grodzisk Mazowiecki
Polska

Zadzwoń

+48 22 755 79 79

Napisz

kontakt@baziolka.pl

Nasza oferta

Świeże zioła

Polecamy

Tomek Jakubiak Lokalnie

Media Społecznościowe

Facebook  

Informacje

Polityka prywatności (RODO)