Menu

Oregano




Opis
Nieodłączny składnik kuchni włoskiej - pizza, focaccia, makarony kochają je z wzajemnością. W daniach z wołowiną i wieprzowiną chętnie łączy się z tymiankiem. Wypróbuj domowej roboty suszonych pomidorów z oregano, oliwą i czosnkiem!

Właściwości i działanie:

Lebiodka lub inaczej oregano to radosne, zielone ziółko. Przynosi lekkość, dobry humor i wzmacnia. Rozgrzewa, osusza zbyt wilgotne środowisko wewnętrzne organizmu spowodowane infekcją lub niewłaściwą dietą, jest gorzkie i cierpkie w smaku. Bosko aromatyczne. Ma działanie odkażające, grzybobójcze, przeciwpasożytnicze, przeciwbólowe, zwalczające wirusy i bakterie.
Oregano jest niezwykle pomocne przy chorobach górnych dróg oddechowych, infekcjach gardła i grypie. Jest silnym antyseptykiem, również do stosowania zewnętrznego - łagodzi ból zębów, bakteryjne zapalenie skóry czy zwyczajne swędzenie po ukąszeniu owadów.
Ten liściasty przyjaciel jest naturalnym antybiotykiem o szerokim spektrum działania, z tą „drobną” różnicą, że skutki uboczne – jeśli istnieją, są minimalne. Dodatkowo soczyste liście są mocnym antyoksydantem wymiatającym wolne rodniki z krwi, wzmacniając tym samym cały organizm – a tej właściwości na 100% nie posiadają apteczne antybiotyki.
Wszystkie zielone rośliny, szczególnie te aromatyczne i gorzkie wpływają na wątrobę. Relaksując ją, tonizują nerwy. Właśnie dla tego zioła były i są szeroko stosowane w fitoterapii i zwyczajnie w kuchni, sprawiając przy okazji, że jedzenie jest smaczniejsze i lepiej strawne.
Z oregano można sporządzić olejek do zastosowania zewnętrznego i z powodzeniem delektować się nim w kuchni. Przy kłopotach z drogami oddechowymi, wlej olejek do gorącej wody i wdychaj go głęboko lub przygotuj napar ze świeżych liści, łyżeczki syropu daktylowego i pij zamiast herbaty.
Napary, nalewki czy oleje najlepiej przygotowywać ze świeżego surowca. Soczyste liście mają najwięcej aromatu – olejków eterycznych które pod wpływem wysuszenia ulatniają się, zmieniając kierunek działania i smak.

Polecana do
Makarony
Makarony
Zupy
Sałaty
Warzywa
Sery
Sałaty
Ryby
Wołowina
Warzywa
Jagnięcina
Wieprzowina
Ryby
Wołowina
Kuchnia Azjatycka
Grzyby

Pietruszka




Opis:

Zawsze na topie w rankingach popularności. Idzie w parze z warzywami, rybami, mięsem i owocami morza. Podkreśla smak niemal wszystkich zup. Zmiksuj pęczek pietruszki, jabłko, wodę, sok i skórkę z limonki - bomba witaminowa gwarantowana!

Właściwości:

Szczególnie powinni się z nią zaprzyjaźnić panowie ponieważ wywar z tej zielonej koleżanki wpływa korzystnie na ich męskość i obniża ciśnienie krwi. W smaku kwaśna, lekko ostra i gorzka. Wzmacnia nadnercza, poprawia krążenie krwi, odświeża oddech, wpływa korzystnie na nerwy wzrokowe i cerę. Bogata w witaminę C,A i E, betakaroten, żelazo, magnez, kwas foliowy, wapń, cynk, potas czy miedź wpływając na poprawę krążenia i odżywienia krwi.
Zawiera olejek eteryczny o działaniu dezynfekującym, moczopędnym i łagodzącym bóle.
Szałowa partnerka przy odchudzaniu, pomocna przy wielu dolegliwościach z nerkami i pęcherzem moczowym. Można ją wykorzystać w leczeniu kamieni w nerkach i pęcherzyku żółciowym, ale też przy opuchliznach, powstałych na skutek zastoju wody w organizmie lub zaburzeniach miesiączkowania. W takim wypadku pietruszka poleca się pod postacią ciepłego naparu, chętnie z dodatkiem suszonego daktyla lub rodzynek. Tu jedna uwaga, napary nie wskazane dla kobiet w ciąży ponieważ mogą wywołać krwawienie, za to można je wcinać na razowej grzance ze szczyptą soli lub na świeżo dodanej do zupy.
Przy słabości zębów stosuj kilka razy dziennie wywar ze świeżej pietruszki. Z kolei pesto pietruszkowe z dodatkiem prażonych migdałów, czosnku i szczypty soli to smaczny środek chroniący przed nowotworami. W kuchni sałatka tabuleh wprost nie może się obyć bez garści poszatkowanych, zielonych liści pietruszki. Ta aromatyczna wariatka idealnie wpasuje się do sałatki z białej fasoli i grillowanej gruszki z czosnkiem – idealnie wspomoże trawienie a do tego jaka pyszna!

Polecana do:

Makarony
Warzywa
Zupy
Ryby
Warzywa
Wołowina
Sałaty
Wieprzowina
Wołowina
Drób
Jagnięcina
Nabiał
Ryby
Grzyby
Kuchnia Azjatycka
Zupy

Rozmaryn




Opis

Wyróżnia go mocny, leśny aromat. Zdecydowanie preferuje mięsa – tak jagnięcinę, jak i wieprzowinę, czy wołowinę. W połączeniu z miodem, klarowanym masłem, sałatą oraz owocami i kozim serem tworzy wspaniałą kompozycję smakową. Sprawdza się również w białych drinkach – wystarczy włożyć jego gałązkę do ginu z tonikiem, ale odkryć zupełnie nowy smak tradycyjnego drinku.


Właściwości i działanie:

Z jednej strony iglasty i oschły, z drugiej – aromatyczny i urzekający. To specyficzny kawaler, który potrzebuje zdecydowanej i jednocześnie uległej kobiety. Chociaż związki z nim bywają trudne, to jednak właściwości rozmarynu sprawiają, że nie sposób się w nim nie kochać. Rozpuszczając śluz skuteczne ogrzewa organizm oraz pozwala usunąć wilgoć, której pokłady znajdują się w naszym ciele. Jest więc skutecznym antidotum na niewłaściwą dietę. Zastosowanie rozmarynu (w różnej postaci) to świadome wejście w romans z niezwykle uwodzicielskim kochankiem, który skutecznie poprawi zły nastrój. Wyróżniają go właściwości antydepresyjne, co jest efektem jego skutecznego działania – porusza energię drzemiącą w organizmie, poprawiając krążenie krwi oraz wprowadzając w krwiobieg wiele antyoksydantów. Zielony, świeży rozmaryn zawiera również inne, bardzo korzystne dla organizmu składniki, wśród których wyróżnić należy: witaminę A i C, gorycze, flawonoidy, lotne olejki, rozmarycynę oraz garbniki.

Jako kawaler, z utartymi już nawykami, niekiedy wydaje się ostry i gorzki. Jednak potrafi skutecznie zdobyć serce, wspomagając jego pracę oraz urzekając podniebienie swoją słodyczą. Zastosowanie rozmarynu to również ogromne wsparcie dla pracy wątroby.

Ujmujący jest także jego orzeźwiający wpływ na działanie całego organizmu (podnosi ciśnienie). Skutecznie wpiera osoby z hiperglikemią w walce o zdrowie – efektywnie obniża poziom cukru. Sprawdza się także w przeziębieniach, kiedy to, dzięki swoim właściwościom, działa rozgrzewająco hamując tym samym rozwój bakterii i wirusów. Olejki uzyskane z tego zioła są przeciwbakteryjne, antyseptyczne, ale również wyróżniają się działaniem przeciwgrzybicznym i antynowotworowym. Wspomagają więc układ odpornościowy człowieka. Odrobina świeżego rozmarynu wzmocni także włosy – wystarczy skosztować jego naparu oraz dodać do niego odrobinę miodu, jabłka i gruszki.

Ze względu na to, iż świeży rozmaryn bywa kapryśny, warto go najpierw ogrzać – chociażby na suchej patelni. Ciepło pozwoli mu się otworzyć i urzec nas swoją uwodzicielską mocą. Wówczas z przyjemnością stworzy on związek ze śliwkami, jabłkami, pomarańczami oraz innymi owocami.


Polecany do

Wołowina
Wołowina
Jagnięcina
Jagnięcina
Wieprzowina
Wieprzowina
Ryby
Ryby
Desery
Desery
Warzywa
Warzywa
Napoje
Napoje
Owoce
Owoce

Szałwia




Opis:

Aromatyczna i zmysłowa. Smażona na prawdziwym maśle stanowi doskonały dodatek do kremowych zup, makaronów i puree. Idealnie komponuje się także z wieprzowiną, drobiowymi wątróbkami i białymi rybami. Na śniadanie spróbuj kaszy jaglanej z karmelizowanymi na szałwii brzoskwiniami.

Właściwości i działanie:


Smukła szałwia, mięsista, włochata i przyjemna w dotyku. Ma zdecydowany, balsamiczny smak , gorzki zmierzający do słodkiego. Wyczuwalnie chłodna, korzennie pikantna, aromatyczna i ciekawa. Zawiera witaminy A, z grupy B, C oraz wapń, żelazo, magnez czy potas.
Zioło bardzo kobiece, przez działanie na serce i wątrobę, uspokaja rozdrażnienie i zmniejsza wahania nastrojów a nawet ma działanie antydepresyjnie. W związku z tym i mężczyźni będą z szałwii bardzo zadowoleni.
Działa głównie na serce, wątrobę i nerki – wzmacniając odporność organizmu. Te ciekawe liście uswają przewlekłe zmęczenie, działają ściągająco i rozkurczowo. Szałwia jest niekwestionowanym tonikiem krwi, odżywia ją i równoważy – co między innymi poprawia humor i zwalcza bezsenność. Kryje w sobie fito-estrogeny, czyli hormony pochodzenia roślinnego regulujące miesiączkę i przynoszące ulgę w okresie menopauzy. Jej gorzki smak kieruje energię w dół, poprawiając tym samym pracę woreczka żółciowego i trawienie, a chłodna natura oczyszcza wszelkie stany zapalne. Sprawdza się doskonale przy bólach gardła, kłopotach z dziąsłami, przy problemach z cerą, swędzeniu czy łupieżu.
W kuchni lekko przesmażony, świeży liść szałwii, może być dodatkiem do domowego makaronu, duszonych owoców i serów. Świetny jest napar ze świeżych liści do przemywania twarzy, płukania włosów i skóry głowy czy po prostu do picia z dodatkiem miodu. Smaczny i terapeutyczny jest olej szałwiowy, zrobiony z dobrego oleju słonecznikowego i świeżych liści szałwii. Olejek szałwiowy regeneruje i odmładza skórę, z powodzeniem może zastąpić krem na noc.
Ale uwaga szałwia skutecznie zatrzymuje laktację, powinny na nią uważać dziewczyny w ciąży i po porodzie.

Polecana do
Makarony
Wieprzowina
Zupy
Drób
Warzywa
Ryby
Sałaty
Makarony
Wołowina
Warzywa i
Owoce
Jagnięcina
Kasza
 
 

Kontakt z nami

Baziółka
by Swedeponic Polska Sp z o.o.
Kraśnicza Wola 41
05-825 Grodzisk Mazowiecki
Polska

Zadzwoń

+48 22 755 79 79

Napisz

kontakt@baziolka.pl

Nasza oferta

Świeże zioła

Polecamy

Tomek Jakubiak Lokalnie

Media Społecznościowe

Facebook  

Informacje

Polityka prywatności (RODO)