Bazylia tajska
Opis
W smaku lekko anyżkowo-lukrecjowa, korzenna, słodkawa. Ma intensywny, ożywczy aromat anyżu złamany cytrusowymi nutami. Znana i powszechnie używana w Tajlandii, Kambodży, Wietnamie, Laosie i na Tajwanie.
Tajska bazylia nadaje wyrazistość takim potrawom jak: pad thai (tajski makaron ryżowy z krewetkami i jajkiem), tom kha gai (tajsko-laotańska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym), pho (wietnamska zupa z mięsem i nudlami). Bazylią doprawia się nie tylko zupy – znakomicie sprawdza się w curry, wszelkich daniach typu stir-fry, sałatkach, gotowanych i smażonych makaronach i spring rollsach.
Z jakimi składnikami najlepiej ją łączyć? Z wieprzowiną, kurczakiem, rybami i owocami morza, bo delikatne mięso lubi aromatyczne zioła. Pasuje wszędzie tam, gdzie sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, chilli i czosnek. Dobrze łączy się z egzotycznymi owocami, np. limonką, mango i papają. Tajską bazylią można też aromatyzować octy i oleje, można ja zaparzać jak miętę. Można także z niej zrobić pesto, zastępując orzeszki piniowe fistaszkami. Rewelacyjnie smakuje również w drinkach takich jak: daiquiri, vodka sour, ogórkowa margarita – w sam raz na lato!
Polecana do

Sałaty

Desery

Makarony

Ryby

Drób

Kuchnia
Azjatycka