Menu

Kolendra




Opis

Wyróżnia ją silny aromat i bardzo mocny, charakterystyczny smak. Bardzo często zastępuje natkę pietruszki. Idealnie komponuje się z rozmaitymi rodzajami mięsa – w szczególności upodobała sobie jagnięcinę, wołowinę oraz drób. Nie gardzi jednak romansem z świeżymi rybami. Z tego też względu bardzo często spotykana jest w towarzystwie azjatyckich rosołów. Okazuje się, iż aby odkryć lecznicze właściwości kolendry wystarczy zalać ją gorącą wodą i doprawić cytryną oraz miodem.


Właściwości i działanie:

Urzeka pięknem i drobną budową. Jest delikatna, krucha i subtelna. Niekiedy wydaje się wręcz pospolita i ginąca w tłumie. Nic bardziej mylnego – jej bliższe poznanie przekonuje, że drzemie w niej niezwykły potencjał oraz dusza kokietki. Niektórzy mówią, że przy bliższej znajomości okazuje się gorzka, inni zaś twierdzą, że uwodzi delikatną nutą słodyczy. Jeszcze inni zapamiętali z tych relacji ich wyrazisty, pieprzowy posmak. Wniosek z tego wypływa jeden – poznanie świeżej kolendry dla każdego oznacza zupełnie inne doznania oraz niezwykłą przygodę.

Wiele się jednak mówi o niezwykłych właściwościach leczniczych kolendry. Dzięki czemu zyskała sobie taka sławę? Oto kilka argumentów:

  • utarta, w połączeniu z olejem lniany, stanowi doskonały, leczniczy opatrunek na oparzenia, bolące stawy oraz wykwity (można też przygotować pastę z liści);
  • olejek przygotowywany z delikatnych liści tego zioła wyróżnia się lwłaściwościami przeciwbólowymi oraz przeciwzapalnymil;
  • chlorofil, obecny m.in. w liściach, wpływa nie tylko na intensywny, zielony kolor zioła, ale również na właściwości oczyszczające zioła – można więc świeżą kolendrę zastosować jako odżywkę lub też wsparcie dla różnych organów (wątroby, żołądku) i układów (oddechowego, trawiennego).

Warto pamiętać, że zastosowanie kolendry to nieprzerwane poszukiwania smaku trwające od pokoleń w kuchniach całego świata. Obecnie zioło to najczęściej pojawia się na indyjskich i tajlandzkich stołach. Tworzy wspaniałe kompozycje z takimi produktami jak: świeże pomidory, czarny pieprz, kozi kefir lub ciecierzycą oraz podsmażaną pomarańczą. Dla naszej, polskiej kuchni również ma wyjątkowe znaczenie. Świeża kolendra znacząco odmieni smak tradycyjnej pomidorówki i ożywi związek sałaty z jabłkiem.

Zarówno jej właściwości, jak i zastosowanie sprawiają, że bardzo często można ją spotkać w towarzystwie mleka kokosowego, makaronu lub ryżu. Ze względu na swój temperament – budzi skrajne odczucia. Albo się ją kocha bezkompromisowo, albo nienawidzi.


Polecana do

Makarony
Makarony
Zupy
Zupy
Warzywa
Warzywa
Sałaty
Sałaty
Wołowina
Wołowina
Jagnięcina
Jagnięcina
Ryby
Ryby
Kuchnia Azjatycka
Kuchnia
Azjatycka

Kontakt z nami

Baziółka
by Swedeponic Polska Sp z o.o.
Kraśnicza Wola 41
05-825 Grodzisk Mazowiecki
Polska

Zadzwoń

+48 22 755 79 79

Napisz

kontakt@baziolka.pl

Nasza oferta

Świeże zioła

Polecamy

Tomek Jakubiak Lokalnie

Media Społecznościowe

Facebook