Menu

Melisa




Opis
Rześka, cytrusowa i zmysłowa. Zagra wszędzie tam, gdzie potrzebne jest orzeźwienie bez nuty pikanterii. Niezastąpiona w deserach. Świetnie komponuje się także z owocami, warzywami i napojami. Spróbuj prosecco ze świeżym melonem i listkami melisy.

Właściwości i działanie:

Panna co oddala melancholię, wzmacnia serce i umysł. Odmładzająca kokietka, której włochate listki o cytrynowym zapachu są prawdziwym lekarstwem dla duszy. Termicznie raczej neutralna, nie ogrzewa a raczej bardziej chłodzi. Choć w głębi duszy chciałaby być lekko ciepła i rozgrzewająca. Jej liście z daleka można pomylić z miętą, jednak melisa jest bardziej mięsista, soczysta i cytrynowo-gorzkawa w smaku. Wyposażona w garbniki, gorycze, flawonoidy, kwasy organiczne, sole mineralne, witaminę C i w olejki eteryczne pachnie wprost przepięknie, przyciągając tym boskim aromatem licznych adoratorów.
Przez swoje lekko ochładzające działanie, obniża ciśnienie krwi łagodząc obyczaje, a przy tym działa przeciwzapalnie. Nie lubią jej bakterie, wirusy i grzyby, za to płuca i jelita są jej czołowymi fanami. Jak wszystkie rośliny zielone, melisa dotlenia tkanki, jest cennym antyoksydantem, opóźniającym procesy starzenia się organizmu. Ma działanie rozkurczające pomocne przy bólach, kolkach, słabym trawieniu czy nerwowych jelitach. Uwalniając od stresu, poprawi odporność wprowadzając nowe, świeże spojrzenie na świat. Pomocna okaże się przy migrenach, depresji, kołataniu serca i ogólnej nerwowości. Jej delikatne imię wywodzi się z Grecji i oznacza pszczołę, pracowitą, delikatną ale bardzo skuteczną.
Terapeutyczny jest smak i zapach, ściśle związany z olejkami eterycznymi zawartymi głównie we włoskach gruczołowych rośliny. Pijąc napar ze świeżej melisy, uspokaja się serce, relaksując i uwalniając głowę od natarczywych myśli – zapewne przez poprawienie krążenia w wątrobie i związanym z tym smaku gorzkim stymulującym jej pracę.  
Przy przeziębieniu polecamy zastosować napar ze świeżych liści melisy i lipy, zadziała napotnie obniżając gorączkę i wyrzucając patogen na zewnątrz. Naparem z samych liści można masować skórę głowy i spłukiwać włosy np. przy kłopotach z zapaleniem skóry czy przetłuszczaniem się głowy. Ciekawy jest też syrop z melisy, przygotowany ze świeżych liści, dobrego miodu lub syropu klonowego i z dodatkiem świeżego imbiru. Naturalne, smaczne, proste i bardzo skuteczne remedium na bolące gardło.

Polecana do
Makarony
Owoce
Zupy
Desery
Warzywa
Sałaty
Sałaty
Napoje
Wołowina
Drób
Jagnięcina
Warzywa
 
 

Kontakt z nami

Baziółka
by Swedeponic Polska Sp z o.o.
Kraśnicza Wola 41
05-825 Grodzisk Mazowiecki
Polska

Zadzwoń

+48 22 755 79 79

Napisz

kontakt@baziolka.pl

Nasza oferta

Świeże zioła

Polecamy

Tomek Jakubiak Lokalnie

Media Społecznościowe

Facebook