Mięta
Opis
Jest niezwykle aromatyczna i orzeźwiająca. Nieoczywista, a przez to i wielozadaniowa. Kocha się w słodkościach, dlatego też bardzo często można ją spotkać w towarzystwie deserów. Romansuje również z mięsami, warzywami, owocami oraz różnego rodzaju napojami. Nie jest jej groźny nawet chłód, dlatego też wspaniale odnajduje się w objęciach kostek lodu. Napar z jej liści i świeżej herbaty pozwoli każdemu rozpoznać smak herbaty po marokańsku.
Właściwości i działanie:
Jak każda kobieta – kocha słodkości oraz wytrawne, wyrafinowane smaki. Jest nie tylko aromatyczna, ale i ochładzająca, ostra. W smaku świeża mięta przeważnie jest słodka, ale potrafi również zaskoczyć odrobiną goryczy. Z pozoru wydaje się więc zwyczajna, przeciętna. Jednak jej bliższe poznanie każdego przekona, że jest to silna i asertywna kobieta. Świadczą o tym m.in. właściwości lecznicze mięty oraz jej zastosowanie. Bardzo często uczestniczy w regulacji pracy wątroby, rozluźnieniu organizmu oraz poprawie nastrój. Zastosowanie mięty jest także skutecznym antidotum na problemy żołądkowe, drażliwość przewodu pokarmowego, wzdęcia lub poranne mdłości. Jej orzeźwiające właściwości pomagają również rozproszyć wszelkie zablokowania – tak na poziomie psychicznym, jak i fizjologicznym (uwalnia głowę, wspiera gardło, oczyszcza krew i uspokaja żołądek). Korzystnie wpływa też na działanie dróg oddechowych, rozszerzając je i ułatwiają im funkcjonowanie. Skutecznie eliminuje też uczucie gorąca skóry, czyli zarówno zaczerwienienia, jak i swędzenie (działa ujędrniająco, znieczulająco i rozkurczowo). Zawiera olejek eteryczny, w skład którego wchodzą: flawonoidy, gorycze, karoten, witamina A i C, rutyna, garbniki oraz mentol.
Nie ulega wątpliwościom fakt, iż ta zielona uwodzicielka odświeża i nadaje potrawom zupełnie inny posmak. Wspaniale pachnie i pięknie się prezentuje – tak w sałacie z prażonymi orzechami, jak i w kompozycji ze smażonym jabłkiem. Świeża mięta to również doskonały pomysł na orzeźwiający i leczniczy napój. Swoje zastosowanie mięta odnajduje także poza kuchnią – np. w łazience, kiedy towarzyszy nam w kąpieli.
Najbardziej aromatyczna i terapeutyczna jest w postaci świeżych liści. Suszona sprawdza się w naparach oraz przetworach. Wspaniale komponuje się z takimi dodatkami jak: imbir, melisa, kora cynamonowa i miód – wówczas jest w stanie współtworzyć wspaniały napar, skuteczny w walce z przeziębieniami.
Można ją także utrzeć na pastę, dodając szczyptę soli, łyżeczkę soku z cytryny, sproszkowany kumin oraz nasiona kolendry.
Polecana do

Desery

Sałaty

Ryby

Nabiał

Napoje

Warzywa i
Owoce

Jagnięcina

Kuchnia
Azjatycka