Menu

Rukiew Wodna




Opis

Wyróżnia ją bezapelacyjna wyrazistość oraz lekko pieprzowy smak przełamany subtelną nutą słodyczy. Przypisy wykorzystujące rukiew wodną pozwalają wykorzystać jej soczyste i ostre liście jako komponent podkreślający smak kremowych zup, warzywnych past oraz różnorodnych sałat. Wspaniałym pomysłem jest także realizacja przepisów pozwalających połączyć to zioło z migdałami i parmezanem – idealnie wkomponuje się jako dodatek do owocowych soków i popularnych smoothies. By przekonać się, jak wiele ta niezwykła roślina ma do zaoferowania wystarczy położyć jej liście na grzance i dodać świeże maliny z odrobiną prażonych orzechów.


Właściwości i działanie:

Rukiew wodna wygląda delikatnie i świeżo, niech Cię to jednak nie zmyli jest bardzo zdecydowana w działaniu. Należy wspomnieć, że zioło to wyróżniają także właściwości lecznicze. Jego soczyste liście wzmacniają i oczyszczają krew, poprawiają trawienie przez pobudzenie wydzielania żółci i działają nawilżająco na płuca i gardło. Pomimo chłodnego charakteru, ostry smak tego krzepkiego zioła wspiera ruch energii w organizmie, uwalniając tym samym zastoje krwi. Dodatkowo nie sposób pominąć także innych właściwości leczniczych, czyli skutecznego hamowania rozrostu tkanki nowotworowej, wygładzania i poprawiania wyglądu skóry, co roślina ta osiąga głównie przez swój wpływ na krew i trawienie. Kobiety ją uwielbiają, bo spłyca zmarszczki.

Przepisy z rukwią wodną wykorzystują wszystkie jej walory. Okazuje się, iż jest ona idealna na surowo, pyszna w lekkiej sałacie z dodatkiem delikatniejszych warzyw i podprażonych orzechów, wytrawnej tarcie czy jako zielony i chrupiący, pełny chlorofilu dodatek do ryb czy mięs. Można z niej zrobić sycącą zupę, ugotować na parze lub dodać ją do wzmacniających i oczyszczających soków warzywnych. Te okrągłe listki to prawdziwa bomba witaminowa (zawierają witaminy C, K, A, D, E, B1), dotleniająca i odżywiająca komórki naszego ciała.

Właściwości rukwi wodnej sprawiają, że jest ona ziołem bardzo często polecanym kobietom. Korzystnie wpływ na krwiobieg, poprawiając jednocześnie nastrój oraz usuwając napięcia. Zielona siła jest pożądana dla osób jedzących dużo białka zwierzęcego, ciężkostrawnego i zakwaszającego krew – wspomoże procesy trawienne i oczyści krew.


Polecana do

Zupy
Zupy
Makarony
Makarony
Ryby
Ryby
Warzywa
Warzywa
Azjatycka
Kuchnia
Azjatycka
Sałaty
Sałaty

Kontakt z nami

Baziółka
by Swedeponic Polska Sp z o.o.
Kraśnicza Wola 41
05-825 Grodzisk Mazowiecki
Polska

Zadzwoń

+48 22 755 79 79

Napisz

kontakt@baziolka.pl

Nasza oferta

Świeże zioła

Polecamy

Tomek Jakubiak Lokalnie

Media Społecznościowe

Facebook