Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Szałwia

  • L
  • 200 G
7,20 21,20 

Potrzebujesz faktury?
Wyślij zamówienie na zamowienie@baziolka.pl

Chcę
fakturę
W kuchni używane są przede wszystkim liście szałwii. Gdy dojrzewają ich zieleń zmienia się w kolor srebrnoszary z purpurowym meszkiem. Odznaczają się charakterystycznym, balsamicznym i lekko sosnowym aromatem oraz pikantnym smakiem. Suszone liście szałwii tracą swoje walory smakowe. Najlepiej sprawdzają się w postaci świeżej.
udostępnij

Właściwości

Dzięki właściwościom antyseptycznym zioło to jest powszechnie wykorzystywane przy bólu gardła czy podrażnieniach jamy ustnej.

Szałwia ma właściwości antyseptyczne, dzięki czemu zioło jest powszechnie wykorzystywane przy bólu gardła, czy podrażnieniach jamy ustnej.

Szałwia pomaga także przy problemach trawiennych. Powinny po nią sięgać osoby dbające o linię oraz cukrzycy, ponieważ posiada właściwość redukcji tłuszczu. Liście szałwii mają też działanie przeciwzapalne, dezynfekujące oraz antygrzybiczne.

Może być stosowana także w codziennej diecie, jako źródło witamin i minerałów. W liściach szałwii występują m.in. kwasy wielofenolowe, witamina B i C, a także prowitamina A. Suszoną szałwię można wykorzystać jako napar, który będzie wspierał trawienie.

Świeża szałwia w doniczce to jedno z ziół, które na stałe powinno zagościć w każdej kuchni. Do gotowania używane są przede wszystkim liście szałwii. Gdy dojrzewają, ich zieleń zmienia się w kolor srebrnoszary z purpurowym meszkiem. Liście szałwii odznaczają się charakterystycznym, balsamicznym i lekko sosnowym aromatem oraz pikantnym smakiem. Suszone liście szałwii tracą swoje walory smakowe, ale nadal świetnie nadaje się w ziołolecznictwie. W kuchni najlepiej sprawdza się w postaci świeżej.

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0