Menu

Tymianek




Opis

Zawsze młody, żywiołowy i porywczy. Lekko pikantny i wytrawny w swoim smaku. Z ogromną przyjemnością flirtuje z owocami i deserami, mącąc trochę w ich nieskazitelnej słodyczy. Swoimi psotami urzeka także czekoladę. W oficjalnych spotkaniach dobrze prezentuje się w towarzystwie wołowiny, wieprzowiny i drobiu.


Właściwości i działanie:

Czasami nazywany jest macierzanką. Żadne nazewnictwo nie jest jednak w stanie zmienić jego psotnej, chłopięcej natury. Swoje zastosowanie tymianek zawdzięcza drobnym, mięsistym listkom, które wprowadzają do różnych kompozycji ciepły, gorzki, ostry i jednocześnie orzeźwiający smak. Intensywnością rekompensuje sobie niewielki rozmiar – udowadnia, że jest prawdziwym macho. Złagodzi kaszel, rozrzedzając śluz w płucach i oskrzelach, zaopiekuje się przewodem pokarmowym regulując i wzmacniając trawienie. Będzie skuteczny przy kłopotach z drogami moczowymi czy pęcherzem, choćby dlatego że jest lekko ogrzewający i działa przeciwbakteryjnie. Jego zielone liście są bogate w witaminę K, A, C i E oraz olejki eteryczne – tymol i karwol o działaniu rozkurczowym, bakteriobójczym i przekształcającym śluz zmagazynowany w górnych drogach oddechowych. Jego właściwości lecznicze pozwalają oczyścić, odmłodzić oraz wzmocnić organizm. Pięknie uwodzi swoim zdecydowanym smakiem i zapachem, przy okazji świetnie radząc sobie z pasożytami a stosowany zewnętrznie z uprzykrzającym życie trądzikiem.

Jest naprawdę pożądanym gościem, wprost pachnąco stymuluje układ odpornościowy – ważne jednak, żeby w zastosowaniu terapeutycznym go nie gotować – wówczas właściwości lecznicze tymianku uciekają w procesie gotowania. Należy go jedynie namoczyć i doprowadzić do wrzenia. Taki napar lub zupełnie świeże liście sprawdzą się idealnie, działając uspokajająco na serce i ducha. Wieczorem, po aktywnym dniu można wypić lekki napar tymiankowy z plasterkiem pomarańczy, odrobiną miodu na dobry i spokojny sen.

Zastosowanie tymianku nie kończy się jedynie na jego właściwościach leczniczych. Jest on przecież śliczny i wspaniale prezentuje się w sałacie. Dodany do miodu może na przykład cieszyć na chrupiącym naleśniku. Ciekawie komponują się jego świeże listki z tartą owocową na poprawę trawienia, przełamując oczywisty, słodki smak deseru.


Polecany do

Wołowina
Wołowina
Jagnięcina
Jagnięcina
Wieprzowina
Wieprzowina
Drób
Drób
Nabiał
Nabiał
Makarony
Makarony
Desery
Desery
Owoce
Owoce

Kontakt z nami

Baziółka
by Swedeponic Polska Sp z o.o.
Kraśnicza Wola 41
05-825 Grodzisk Mazowiecki
Polska

Zadzwoń

+48 22 755 79 79

Napisz

kontakt@baziolka.pl

Nasza oferta

Świeże zioła

Polecamy

Tomek Jakubiak Lokalnie

Media Społecznościowe

Facebook